03.03.2011 12:07

VAŘÍM S LÁSKOU jáhly v pořadu SAMA DOMA

V pátek 11. března 2011 bude hostem pořadu Sama doma Zuzana Kobíková, která zde předvede, kterak zdravě, chutně, hospodárně připravit jednoduché jídlo bez lepku, mléka, vajec. Půjde o jáhly, jejichž popularitu chce Vařím s láskou zvýšit, protože ví, že když se jáhly správně uvaří a ochutí, chutnají skvěle. (O tom, že jsou zdravé nemluvě.)  Pokud jste tedy jáhly na svůj talíř ještě nepustili, zkuste jim dát šanci. V pořadu Sama doma se dozvíte, jak jáhly připravit na slano i na sladko a v různých sezónních variacích.

Co jsou jáhly?

Jáhly jsou vyloupané obilky prosa, které pochází z Číny. Už staří Egypťané a Řekové z nich připravovali chléb, pivo i lihoviny. Jáhly bývaly jednou z hlavních součástí prosté lidové stravy a ještě za 2. světové války sedenně používaly na přípravu nutričně hodnotných a sytých kaší, polévek a placek. S příchodem socialismu, který pod heslem "více píce republice" propagoval hlavně zrno pšeničné, však jáhly z našeho jídelníčku téměř vymizely. Až dnes zažívají svou renesanci, a to hlavně proto, že jsou bezlepkové a navíc působí jako jedna z mála potravinv našem organismu zásadotvorně, dobře se tráví a jsou proto vhodné zařadit do jídelníčku i po dietní chybě či při trávicích potížích (určitě vhodnější než obligátní pšeničné piškoty či rohlíky).

Jáhly mají vysoký obsah fosforu, jsou bohaté na hořčík, měď, vápník a vitamíny skupiny B.

 

 

 

 Jáhly se Schinkenspeckem a jarní cibulkou jako předkrm. Foto: dr. Petr Přehnil.

—————

Zpět


Aktuality

10.11.2011 08:19

Vyhrajte KNÍŽKU a TRIČKO Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec v soutěži PENAM

Zkuste své štěstí v soutěži, kterou pořádá partner 3. vydání knížky Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec, společnost PENAM, a. s., jež na trh dodává bezlepkové pečivo pod  značkou PENAM Bezlepek.  Každý ze 4 výherců získá díky společnosti PENAM krom nejnovějšího vydání...

Celý článek

—————

26.10.2011 08:35

V listopadové MAMINCE vyjde článek o potravinových alergiích

Vařím s láskou Vám doporučuje k přečtení zajímavý článek s názvem 6 způsobů, jak předejít potravinové alergii u kojenců Jany Vašákové, redaktorky časopisu Maminka. Autorka článku v úvodu popisuje nesporný vliv genetiky na vznik alergií. Dále přináší aktuální informace odborníků o tom, jak...

Celý článek

—————

13.10.2011 04:51

Zveme Vás na Celostátní setkání celiaků v Brně

Klub celiakie Brno pořádá v sobotu 22. 10. 2011 Celostátní setkání celiaků, a to v prostorách hlavního sálu Kongresového centra Veletrhů Brno. Vedle odborných přednášek je na programu tradiční prodejní akce bezlepkových výrobků za ceny výhodnější než v běžné distribuci, takže knížku...

Celý článek

—————

11.10.2011 06:22

Vařím s láskou jablečná povidla: video a recept

Máte jablka a nevíte, co s nimi? Uvařte si jablečná povidla! Jak, to se dozvíte z pořadu Vlna z Brna Brněnské televize, kde přehlídku svých sezónních marmelád divákům předvedlo Vařím s láskou.Povidla ze švestek jistě znáte, a podobně lze připravit podzimní pochoutku i z jablek, do kterých...

Celý článek

—————

07.10.2011 09:30

Vařím s láskou představuje řadu produktů bez lepku či laktózy SPAR FREE FROM

  Síť hypermarketů INTERSPAR nabízí pod značkou SPAR FREE FROM ucelenou řadu potravin bez lepku a také řadu výrobků z kravského mléka bez laktózy. V dnešním článku se dozvíte, jak se v sortimentu zorientovat s ohledem na Vaši dietu, podrobně Vám představíme ty nejzajímavější produkty...

Celý článek

—————

01.10.2011 06:48

Vařím s láskou a Klub celiakie Brno v pořadu Sama doma

V pátek 30. 9. 2011 byli hosty pořadu Sama doma také Zuzana Kobíková za Vařím s láskou a Dalibor Ježorek, předseda Klubu celiakie Brno. Pokud jste pořad neviděli, máte možnost sledovat jej online zde, ovšem recept na vídeňský řízek bez lepku, mléka, vajec připravovaný v pořadu najdete i na...

Celý článek

—————

21.09.2011 08:45

Beseda o možnostech úpravy stravovacích návyků u osob s poruchou autistického spektra – POZVÁNKA

Občanské sdružení LOGO si Vás dovoluje pozvat na Besedu o možnostech úpravy stravovacích návyků u osob s poruchou autistického spektra   PROGRAM Vliv stravy na celkový psychický vývoj GFCF – její podstata a význam Jak začít? Sdílení praktických...

Celý článek

—————

20.09.2011 06:14

Vařím s láskou: RACIO Rýžové vločky v receptech bez lepku, mléka, vajec

Při vaření bez lepku, mléka, vajec dokáží RACIO rýžové vločky nahradit těstovinu do polévky, zahustit palačinkové těsto či polévku, zjemnit chuť luštěnin, a můžete z nich připravit i důstojnou náhradu mléka. Jak na to se dočtete ve třech receptech, jejichž příprava je snadná (PR...

Celý článek

—————

15.08.2011 11:53

Kniha Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec vychází potřetí

V srpnu vychází potřetí kuchařská kniha Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec, kterou napsala Zuzana Kobíková pro všechny, co kvůli zdravotním problémům (celiakie, alergie, intolerance) vaří zcela speciálně, bez lepku (obsažený v pšenici, žitu, ječmeni, ovsu), kravského mléka a slepičích...

Celý článek

—————

24.05.2011 08:46

Jarní setkání celiaků v Brně nabízí bezlepkové výrobky za bezkonkurenční ceny

  Setkání celiaků v Brně, které pořádá Klub celiakie Brno dvakrát ročně, se těší velké oblibě lidí s bezlepkovou dietou zejména proto, že zde mohou využít prodejní akce bezlepkových výrobků za výhodnější ceny.  Jarní setkání můžete navštívit v sobotu, 28. května 2011 tradičně...

Celý článek

—————