O nás

Mgr. Zuzana Kobíková

autorka knih 

 Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec 

Vařím s láskou: PEČIVO, MOUČNÍKY, CUKROVÍ – bez lepku, mléka, vajec

    Mám ráda jídla, která skvěle chutnají a vždycky jsem byla v jídle vybíravá, od mala jsem urputně odmítala mléko i další potraviny, a dnes myslím, že to bylo instinktivně správně. Ale už tehdy jsem vařila moc ráda. Po několikaleté fázi, kdy jsem si vařila vegetariánsky a pak i vegánsky jsem se v rozumné míře vrátila k masu. Ale pro změnu jsem začala vařit bez lepku, mléka, vajec, z důvodů, které jsou prosté: dozvíte se, že jídlo může pomoci někumu z Vaší rodiny zbavit se zdravotního problému.

Proč Vařím s láskou?

    A tak Vařím s láskou, aby jídlo skvěle chutnalo a měnilo se na talíři podle ročních období. Aby v zimě zahřálo a dodalo vitamíny, a v létě ochladilo a osvěžilo. Vařím s láskou, protože jídlo je lékem pro lidi s širokým spektrem vážných nemocí (celiakie, potravinové alergie a intolerance, kožní problémy, neurovývojové poruchy, např. poruchy autistického spektra u dětí). Věřím tomu, že úprava jídelníčku (méně lepku a mléka, příp. jeho vysazení z jídelníčku na několik měsíců) pomáhá i při civilizačních obtížích pramenících z blahobytného a nekritického konzumování všeho, co se nabízí (problémy s trávením a zažíváním, únava, opuchlost). 

Bez lepku, mléka, vajec, ALE HLAVNĚ BEZ PŘEDSUDKŮ

Během několika let jsem přišla na mnoho způsobů, jak lepek, mléko, vejce imitovat pomocí bezlepkových surovin. Naučila jsem tak vařit Jedlíka, který s touto kuchyní neměl dosud žádné zkušenosti, zato měl a má velmi vytříbené chuťové buňky a na jídle oceňuje především skvělou chuť. (Viz jeho Poznámky Jedlíka v knížce Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec.) Také jsem pořádali hostiny. Abychom se vyvarovali předsudků, (znáte ty obličeje, když někdo slyší před večeří slova "bezlepkové jídlo"?) až po skončení večeře jsme se ujistili, že v jídle nikomu nic nechybělo. A pak jsme přiznali, že vše od polévkového knedlíčku, přes obalovaný řízek až po palačinku bylo připravené bez lepku, mléka, vajec.

Co je zdravé, může chutnat skvělě

    Pohanka, jáhly, luštěniny, to jsou další oběti předsudků spojovaných s tzv. zdravou výživou, která se podle mnohých nedá jíst. Zavzpomínejte, které další potraviny by mohly Váš jídelníček zdravě zpestřit? Nevíte? I pro Vás jsme svoje zkušenosti sepsali do knihy Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec, která se dočkala třech vydání a nyní k naší velké radosti čeká na svého tisícího čtenáře.

 

Vařím s láskou: pečivo, moučníky, cukroví bez lepku, mléka, vajec

    Dorty, koláče a dezerty mě baví, hlavně proto jsem absolvovala rekvalifikační kurz cukrářských prací. Posledních pět let pracuji na recepturách pečiva, moučníků a cukroví bez lepku, mléka, vajec, sóji. Není to krátká doba, že? Kdo už to zkusil, dá mi za pravdu, že pečení a příprava dezertů bez lepku, mléka, vajec je kapitolou samou pro sebe... Knížka, která vyšla před Vánoci roku 2011 Vám poskytne ucelený soubor receptů pro domácí pečení bez lepku, mléka, vajec, sóji, těší se na Vás stovka receptů na pečivo a moučníky z kynutého a kváskového těsta, skvělé koláče z těsta křehkého, recepty na tradiční vanoční cukroví a čajové pečivo, i lehké nepečené dezerty, ovocné a medové náplně nebo pravý marcipán.

  

JUDr. Petr Přehnil, Ph.D.

grafik, fotograf

Patentový zástupce, evropský patentový zástupce pro ochranné známky a průmyslové vzory. V letech 1999 - 2015 soudní znalec v oboru ekonomika pro odvětví ceny a odhady se specializací autorská a průmyslová práva, ochranné známky, patenty, užitné a průmyslové vzory, licence, know-how, oceňování duševního vlastnictví, nekalá soutěž. Krom toho se věnuje výtvarnému umění, zejména fotografii a grafice, téměř 16 let pod značkou znalectvi.cz, nyní rovněž na adrese Earmark.eu

 Pro Vařím s láskou vytvořil sérii lákavých fotografií, je též autorem knižní obálky a webové grafiky, projekt zajišťuje i jako právní zástupce a výrazně se podílí také na propagaci a komunikaci značky Vařím s láskou. Tento velký milovník dobrého jídla se zvláštním zaměřením na dezerty a sladká jídla všechny recepty v knize osobně vyzkoušel. Na bezlepkovou a bezmléčnou dietu nedá dopustit hlavně proto, že se díky ní zbavil několika neduhů. A také se při ní může dosyta věnovat své vášni pro sladké, aniž by hrozilo, že nedopne pásek. V knize Vařím s láskou najdete jeho Poznámky Jedlíka.

Mgr. Pavel Brabec

 knižní grafik

      Absolvent Školy uměleckých řemesel v Brně a Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, obor Český jazyk - Výtvarná výchova. V současnosti je jednatelem grafické a produkční společnosti petit® -grafické studio, s.r.o., kde se zabývá zejména knižní a užitou grafikou (grafické zpracování knihy Tamtamy času /Zikmund, Hanzelka, Stingl, Švaříček, vyd. JOTA/). Tento skvělý kuchař klasických jídel české i mezinárodní kuchyně připravuje pro Vařím s láskou knižní grafiku a konzultuje jednotlivé receptury. Mezi jeho nejznámější realizace patří značky a logotypy: Národní divadlo v Brně (2008), Regina Coeli (2006), 100 let motorismu BVV (2001). Je autorem mnoha desítek plakátů, m.j. pro Národní divadlo v Brně, festival Moravský podzim apod.

Vít Selinger
 fotograf 

     Absolvent Střední průmyslové školy elektrotechnické v Rožnově pod Radhoštěm (1999). Od roku 2002 rovněž pracuje v herním průmyslu jako výtvarník - Plastic Reality Technologies, 2k Czech (Illusion Softworks). Pro knihu Vařím s láskou nafotil sérii celostránkových fotografií.

 Alena Ryšavá

 

nutriční terapeutka

    Absolventka Střední zdravotní školy, obor dietní sestra. V roce 2005 ukončila Pomaturitní specializační studium v Brně. Pracuje v Nutriční poradně Fakultní nemocnice Brno, pracoviště dětské medicíny, kde se věnuje výživovému poradenství v oblasti dětských metabolických poruch, sestavuje jídelníčky a propočty pro pacienty s diabetem, celiakií, fenylketonurií, potravinovou alergií či intolerancí a dalšími chorobami.

Pracuje jako učitelka praktického výcviku nutričních terapeutů na Střední zdravotnické škole a Vyšší odborné škole zdravotnické v Brně.

Pro knihu Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec spočítala nutriční a kalorické hodnoty receptur, obsah knihy konzultuje také po odborné, výživové stránce.