07.10.2011 09:30

Vařím s láskou představuje řadu produktů bez lepku či laktózy SPAR FREE FROM

 

Síť hypermarketů INTERSPAR nabízí pod značkou SPAR FREE FROM ucelenou řadu potravin bez lepku a také řadu výrobků z kravského mléka bez laktózy. V dnešním článku se dozvíte, jak se v sortimentu zorientovat s ohledem na Vaši dietu, podrobně Vám představíme ty nejzajímavější produkty a chybět nebude ani recept na nepečené řezy s pudinkem. (PR článek)  (Verze pro tisk)

 

SPAR FREE FROM: jak z této řady vybírat podle konkrétní diety?

Pod značkou SPAR FREE FROM najdete přes 30 potravin. Podle informací o složení výrobků jsou bezlepkové všechny (alergici na pšenici by se měli vyvarovat pouze směsí na pečení, kde je obsažen pšeničný deproteinovaný škrob).

 

Řada bez laktózy: při intoleranci laktózy ano, při alergii na mléčnou bílkovinu ne!

Valná většina potravin SPAR FREE FROM je bez lepku i bez laktózy. Je třeba zdůraznit, že ani výrobky bez lakózy nejsou vhodné při alergii na mléčnou bílkovinu, protože jsou vyrobeny z kravského mléka, odstraněním laktózy. Mléčnou bílkovinu ale obsahují. Nahradit kravské mléko jde snadno nápoji z rozmixované rýže, jahel či pohanky, jak se dočtete v knize Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec.

 

Informace o alergenech a netolerovaných látkách v potravinách SPAR FREE FROM

Z výrobků, které jsem měla možnost vyzkoušet, stopy mléka (které mohou uškodit lidem s alergií) obsahuje müssli s oříšky, sušené mléko je uvedeno i na slaných tyčinkách mini grissini, laktóza se skrývá také v máslových sušenkách a křupavých sušenkách. Co se dalších alergenů týče, stopy mléka a soju obsahuje müssli s amarantem, minicrackery. Křupavé sušenky Knusperkekse obsahují i vejce a v sucharech je vaječný bílek.

 

Pravá chuť kravského mléka ve výrobcích bez laktózy

Ilustrace 1: Jogurt SPAR FREE FROM z pravého mléka, ale bez laktózy, chutná výborně. Foto: SPAR.

 

Cenově dostupná řada mléčných výrobků bez laktózy jistě potěší lidi s intolerancí laktózy (mléčného cukru) a také všechny celiaky, kteří s dietou nedávno začali. (Pro první rok bezlepkové diety, někdy i déle, se doporučuje vynechat ze stravování krom lepku právě laktózu.) Pokud je to i Váš případ, s výrobky SPAR FREE FROM – bez laktózy – si opět užijete opravdovou chuť kravského mléka, jogurtů i kysané smetany (absence laktózy není na chuti nijak poznat). Informaci o másle bez laktózy si necháme k pečivu. Litr mléka bez laktózy (s obsahem tuku 1,8 %) ve SPARU koupíte za 22,90,– Kč, kysanou smetanu v 250 gramovém balení s 15% obsahem tuku za 14,90,– Kč.

 

Výborné jogurty (ovocné či s vanilkou) zde stojí 9,90,– Kč v balení po 150 g, bílý jogurt v balení po 200 g stojí 8,90,– Kč. (V celém článku jde o orientační ceny.) Jogurty nejsou přeslazené, ochucené jsou pravým ovocem a obsahují zdravá 3 % tuku. Trochu problematická je – pouze pro lidi s alergií na pšenici – přítomnost modifikovaného škrobu – na obalu není řečeno, zda je z pšenice. Celiakům a lidem s intolerancí této obilniny by kvůli stopovému množství lepku neměl vadit, jako vždy záleží na subjektivní snášenlivosti každé potraviny.

 

Ilustrace 1: Jogurt SPAR FREE FROM z pravého mléka, ale bez laktózy, chutná výborně. Foto: SPAR.

 

Řada bez lepku: od müssli a pečiva přes těstoviny a omáčky až k dezertům

Bezlepkové müssli si lze vybrat amarantové, s oříšky či čokoládou (400 g za 79,90,– Kč) či s ovocem (400 g za 89,90,– Kč). V amarantových laktózu ve složení najdete (a vedle ní také významný alergen soju), u ostatních druhů ve složení laktoza uvedena není (a soju neobsahují).

Bez nejčastějších alergenů jsou kukuřičné lupínky (250 g za 39,90,– Kč). Sice mohou obsahovat stopy mléka, o kterých už jsme si řekli, že by člověka s intolerancí laktózy ohrozit neměly, důležité pro lidi s bezlepkovou dietou ale je, že kukuřičné lupínky SPAR FREE FROM nejsou jako většina běžně dostupných slazena ječným sladem (který lepek obsahuje, i když se to na obalu nedočtete).

Müssli i kukuřičné lupínky lze kombinovat s řadou mléčných výrobků bez laktózy, případně s domácím rýžovým mlékem u všech osob s alergií na mléčnou bílkovinu.

 

Suchary Zwieback jsou bez lepku i laktózy, z významných alergenů obsahují vaječný bílek. V balení 250 g za 79,90,– Kč najdete 4 menší balení po 6 sucharech, která se hodí na výlet, do práce i jako rychlá svačina, třeba s máslem bez laktózy (125 g za 21,90,– Kč) a rajčaty. Rozdíl oproti běžnému máslu není na chuti znát, jeho výhodou je, že se lépe se roztírá.

Řadu pečiva doplňují křupavé chlebíčky Knusperbrot – z kukuřice a rýže, bez lepku, laktózy a vajec, a balení 150 g Vás vyjde na 36,90,– Kč.

 

Bezlepkové těstoviny SPAR FREE FROM jsou vyrobeny z rýže a kukuřice. Díky tomu je jejich chuť neutrální a jemná jako u klasických těstovin (jsou chutnější než čistě rýžové nebo kukuřičné těstoviny), výhodou je i rychlá příprava: opravdu je uvaříte za 5–7 minut, jak je uvedeno na obalu. Při vaření se nerozpadají, po uvaření se neslepí a lze je ohřát v páře, aniž by ztratily na tvaru či skvělé chuti. Balení obsahuje 500 g za 54,90,– Kč což je cena za bezlepkové těstoviny standardní, ovšem kvalitou průměr převyšují. Vybrat si můžete penne, fusili či špagety.

 

 

Máslové sušenky bez lepku: jak je těžké nesníst je na jedno posezení?

 

Ilustrace 2: Máslové sušenky skvěle chutnají, lze je použít i při přípravě nepečených dezertů. Foto: SPAR.

Přiznám se, že tyto sušenky si mě skvělou chutí získaly ze sortimentu SPAR FREE FROM nejvíc. Dokonce tak, že jsem měla problém nesníst je "na posezení". Spar je nabízí v praktickém 175gramovém balení (nepolámou se) za cenu 59,90,– Kč.

 

Pokud byste hledali opravdu lahodný dárek pro člověka s celiakií, těmito sušenkami nemůžete udělat chybu. Máslová chuť je plná, a po příchuti práškového škrobu, která je pro mnohé bezlepkové sušenky charakteristická, tu není ani stopy.

Obsahují však mléčný cukr, mléčnou bílkovinu i syrovátku, mohou obsahovat stopy vajec, a tak jsou vhodné opravdu pouze pro celiaky a lidi s intolerancí lepku, stejně jako sladké sušenky Knusperkekse, které SPAR nabízí.

 

Ilustrace 2: Máslové sušenky skvěle chutnají, lze je použít i při přípravě nepečených dezertů. Foto: SPAR.

 

 

 

Labužnické BIO pudingy: pravá chuť vanilky a čokolády

 

Ilustrace 3: Vanilkový pudink SPAR FREE FROM se švestkovým sirupem. Foto: Dr. Petr Přehnil.Delikatesou pro milovníky sladkého je vedle máslových sušenek nabíka pudikových prášků, které jsou bez lepku, laktózy i umělých aromat, v kvalitě BIO. Jejich základem je kukuřičný, nikoli bramborový škrob; co je však povyšuje nad běžné pudinkové prášky, (v naprosté většině lepek neobsahují), je prvotřídní a zcela přírodní ochucení: Vanilkový puding (31 g za 19,90,– Kč) obsahuje pravou bourbon vanilku (ano, to jsou ty černé tečky, které v pudinku vidíte) a přibarven je pouze přírodně, kurkumou. Jeho chuť je proto velmi jemná, opravdu vanilková, což tento puding předurčuje pro rafinované sezónní poháry s piškoty, kde jemnou chuť vanilky doplňuje čerstvé nebo tepelně upravené ovoce či ovocné sirupy. Určitě nezklame v kombinaci s horkými malinami nebo domácím švestkovým sirupem, jak vidíte na obrázku.

Čokoládový pudinkový prášek (50 g za 19,90,– Kč)je ochucen kakaem a strouhanou čokoládou, neobsahuje však laktózu a jeho chuť je vydatně čokoládová.

 

Ilustrace 3: Vanilkový pudink SPAR FREE FROM se švestkovým sirupem. Foto: Dr. Petr Přehnil.

 

Tip na recept: Nepečené máslové řezy s pudinkovým krémem

Stačí uvařit 500 ml pudinku, po vychlazení jej vyšlehat se 125 g másla bez laktózy,

tímto krémem potírat a na sebe vrstvit máslové sušenky, po stranách ještě potřít

krémem, zabalit do alobalu, nechat uležet přes noc a druhý den našikmo krájet vynikající a lehké řezy.

 

Závěrem

Sortiment bez lepku a laktózy doplňují instantní směsi na omáčky (výhodou je složení bez lepku, mléka, vajec, minutová příprava, nevýhodou typicky planá chuť instantních směsí), strouhanka, BIO prášek do pečiva, řada crackerů i směsi na pečení chleba a moučníků. V nabídce potravin SPAR FREE FORM je tedy z čeho vybírat.

 

Zveřejněné ceny jsou orientační, aktuální informace jsou k dispozici v Interspar.

 

 

Zuzana Kobíková

www.varimslaskou.cz

 

Ilustrace 1: Ilustrace 1: Jogurt SPAR FREE FROM z pravého mléka, ale bez laktózy, chutná výborně. Foto: SPAR.

Ilustrace 2: Máslové sušenky skvěle chutnají, lze je použít i při přípravě nepečených dezertů. Foto: SPAR.

Ilustrace 3: Vanilkový pudink SPAR FREE FROM se švestkovým sirupem. Foto: Dr. Petr Přehnil.


 

—————

Zpět