20.09.2011 06:14

Vařím s láskou: RACIO Rýžové vločky v receptech bez lepku, mléka, vajec

Při vaření bez lepku, mléka, vajec dokáží RACIO rýžové vločky nahradit těstovinu do polévky, zahustit palačinkové těsto či polévku, zjemnit chuť luštěnin, a můžete z nich připravit i důstojnou náhradu mléka. Jak na to se dočtete ve třech receptech, jejichž příprava je snadná (PR článek). Verze pro tisk zde.

RACIO Rýžové vločky: Důvody, proč je mít ve spíži

Společnost RACIO má v nabídce 19 potravin vhodných při stravování bez lepku, mléka, vajec. Veverčiny karamelové kokosky jsou jednou z mála přiměřeně sladkých svačinek bez lepku, mléka, vajec i soji na českém trhu. 

 

  Obr.1. RACIO rýžové vločky umožňují rychlou přípravu široké škály pokrmů bez lepku, mléka, vajec. Vaří se jen 3 minuty. Foto: Zuzana Kobíková.

 

RACIO rýžové vločky lze při vaření bez lepku, mléka, vajec využít mnoha způsoby. Umožňují rychlou přípravu jídel: stačí je 3 minuty povařit, a pak využít jako základ rýžové kaše nebo jako zavářku do polévky. Rýžový škrob připravované jídlo vždy zahušťuje.

 

"Mléko" připravené z rýžových loček RACIO je lehce stravitelné a lze jej (bez koření) podávat už od 10 měsíců věku. Jídla z rýže jsou snadno stravitelná a proto velmi vhodná při problémech s trávením i zažíváním.

 

Rýžové vločky se při přípravě nejrůznějších placek osvědčují lépe než rýžová mouka, těsto je díky nim pružné, ale ne gumové. Tomu napomáhá kombinace s kukuřičnou polentou, pohankovou či jáhlovou moukou. Roli vejce v těstě pomáhá plnit i psyllium.

 

Rýžové vločky lze využít i k rychlému zahuštění polévek, přípravě kaší, nákypů, ale i zjemnění chuti a nastavení jídel z luštěnin, zeleniny i masa podobně jako ve třetím receptu z oranžové čočky.

 

"Mléko" a puding z rýžových vloček v pěti minutách

  Obr. 2. "Mléko" z rýžových vloček. Foto: Dr. Petr Přehnil.

 

Rýžové mléko si lze snadno připravit doma, stačí trocha uvařené, vychladlé rýže (ideální je kulatozrnná, lepivá rýže, např. arriba, voda a ponorný mixér. A když není čas uvařit předem rýži, jsou po ruce rýžové vločky. A rýžové "mléko" je připravené za 5 minut.

 

Ingredience (na 200 ml nápoje)

20 g rýžových vloček (4 lžíce)

200 ml vody (1 hrnek)

½ lžičky medu, fruktózy či cukru

špetka soli (5 zrnek)

špetka mletého hřebíčku

špetka mleté skořice

 

Postup: RACIO rýžové vločky zalijte v hrnci vařicí vodou a na mírném ohni vaříme 3 minuty. Směs nalijeme do nádoby ponorného mixéru, přidáme sladké i slané chuti, skořici i hřebíček pro vůni, a rozmixujeme.

Rýžové mléko využijete do pudinku, bramborové kaše i moučníků. Nebo po ochucení jako horký či chladný nápoj. Mléko v uzavřené nádobě lze uchovávat v lednici do třetího dne, stále zůstává krásně bílé.

Jak udělat rýžový pudink? Použijete-li více rýže (v poměru 150 g rýžových vloček a 500 ml vody), vznikne po rozmixování hustá směs, do které stačí zavařit 40 g pudinkového prášku a 3 lžíce sladidla. Výsledkem je lehčí, méně hutná verze pudinku jemně pastelové barvy.

 

Krásně nadýchaný a opečený: Svítek do polévky z rýžových vloček, polenty a pohanky

 

  Obr. 3. I svítek do polévky lze připravit bez lepku, mléka, vajec. Díky rýžovým vločkám je těsto pružné a netrhá se. Foto Dr. Petr Přehnil.

 

Ingredience (na 1 placku o průměru 23 cm)

2 lžíce rýžových vloček RACIO

2 lžíce polenty

1 lžíce pohankové mouky (hladké či celozrnné)

1 lžíce jáhlové mouky

140 ml vody

¼ lžičky psyllia (k dostání v lékárnách či zdravých výživách)

2 kapky vinného či jablečného octa

špetka soli

několik lžic oleje na pečení (olivový, slunečnicový)

 

Tip: Nutriční složení můžete obohatit o i 1 lžíčku mletého, zlatého lněného semínka, dýňových semínek, pažitky, bylinek apod.

Postup: Ve vodě rozmíchejte psyllium a nechte je 3 minuty odstát, až zgelovatí. V misce smíchejte sypké přísady a zalijte je směsí vody a psyllia. Promíchejte, nechte 2-3 minuty odstát, až směs zhoustne. (Je hustší než na klasické palačinky.) Těsto nalijte na pánev s rozpáleným olejem a rozetřete pomocí silikonové stěrky do stran na tloušťku 3– 5 mm.

 

Pečte na středním plameni. Těsto pozvolna vysychá, tuhne a tenčí se – při pečení se chová zcela jinak než těsto z pšeničné mouky. Proto až po 5 minutách zkuste, zda se okraje oddělují od povrchu pánve, těsto se totiž "odpeče" a patřičně ztuhne až po pěti minutách. Povrch těsta jde dobře upravovat do hladka i během pečení. Otáčejte, až když placka sama klouže po pánvi.

 

Z každé strany se svítek peče zhruba 5 minut. Pak putuje na talíř – zde minimálně 3 minuty odpočívá.

Chladnoucí až chladný se Vám bude lépe krájet na tenčí, cca 3 cm dlouhé nudle pěkně chlebové barvy.

 

Nudle ze svítku uložte pod potravinářskou fóliii či utěrku. Do polévky nakrájený svítek vkládejte až na talíře před servírováním. Skladovat lze do druhého dne, nejlépe ale chutnají čerstvé.

 

Dobrý důvod, proč jíst luštěniny častěji: Oranžová čočka s rýží, rajčaty a indickým kořením

  Obr. 4. Oranžová čočka zjemněná rýžovými vločkami, ochucená čerstvými rajčaty a indickým kořením. Zdravé luštěninové jídlo připravené za 45 minut. Foto: Dr. Petr Přehnil.

 

Ingredience (pro 4 osoby)

300 g oranžové čočky

100 g rýžových vloček RACIO

700 ml vody

 

500 ml rajčatového pyré neslazeného (nebo rajčatového džusu)

1 lžička třinového cukru, fruktózy, ovocné šťávy nebo stevie

½ lžičky mletého nového koření

2 bobkové listy

 

1 lžička vinného nebo jablečného octa

2 větší čerstvá rajčata (nejlépe soudkovitá, nepouštějící příliš šťávu)

 

1 lžička chilli pasty

½–1 lžička indického koření na luštěniny (vyzkoušený mám u nás dostupný Kitchen King)

1 lžička sojové omáčky (bez lepku je zaručeně Sakura, obsahuje sóju a kukuřici)

 

Postup: Čočku propláchněte a v misce zalijte vodou. Za 20 minut už má čočka zřetelné klíčky a nabyla na objemu i zdravotní prospěšnosti. Před vařením vodu slijte.

V pánvi typu wok stačí rozpálit trochu oleje, přidat čočku, bobkový list, nové koření, špetku sladidla a rýžové vločky. Promíchejte, zalijte rajčatovým pyré a vodou (tekutiny bude 1–2 cm nad čočkou).

Poté se pokrm dusí pod pokličkou 20 minut na velmi mírném ohni.

Pokud je čočka po 20 minutách tvrdá, ale začíná se připalovat, plamen stačí vypnout, přilít 100 ml horké vody a nechat čočku dojít.

Voda se postupně odpaří, tvar i oranžová barva čočky zůstávají zachovány – když nemícháte; a mícháte-li, je výsledkem chutné pyré.

Ocet přidejte minutu před koncem dušení, sůl i čerstvá rajčata až když je uvařeno, zamíchejte zlehka jako salát.

Za studena i tepla výborné jako náplň do placek z předchozího receptu. Na talíři lze dochutit chilli pastou či sojovou omáčkou.

 

Pro všechny recepty platí: pokud jídlo připravujete pro malé děti, vynechte koření pro děti nevhodné (chilli, sojová omáčka, kari).

Další recepty z rýžových vloček najdte na těchto stránkách společnosti RACIO.

 

RACIO Rýžové vločky: základní informace o produktu

 

 Obr. 5. RACIO rýžové vločky v praktickém obalu. Foto: RACIO.

Složení: rýže
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energie 1475 kJ (353 kcal), proteiny 7 g, tuk 1 g, sacharidy 79 g
Balení: 200 g  Cena: 28 Kč

Prodejní místa: Albert, Globus, Kaufland, Spar, Tesco, Bionatural

Výrobce: RACIO, s.r.o.
 

Autor článku: Zuzana Kobíková

www.varimslaskou.cz

 

Verze pro tisk zde.

—————

Zpět