15.08.2011 11:53

Kniha Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec vychází potřetí

V srpnu vychází potřetí kuchařská kniha Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec, kterou napsala Zuzana Kobíková pro všechny, co kvůli zdravotním problémům (celiakie, alergie, intolerance) vaří zcela speciálně, bez lepku (obsažený v pšenici, žitu, ječmeni, ovsu), kravského mléka a slepičích vajec. VSL_3_vyd_TZ_03.pdf (1,7 MB)

3. vydání v prvním roce existence knihy

O knihu mají zájem nejčastěji rodiče, které potřebují vařit bez lepku, mléka, vajec pro své děti a často i pro sebe, z důvodu celiakie, potravinové alergie či intolerace i o lidi s autismem. Nebo jsou to čtenáři, kteří hledají inspiraci pro lehký styl stravování, protože vnímají, že když omezí v jídelníčku zejména lepek a mléko, cítí se lépe,“ říká autorka knihy, Zuzana Kobíková. „Knihu vydávám vlastním nákladem, s přispěním partnerů, jejichž výrobky v receptech používám. Knihu lze objednat v e-shopu nebo ji koupit v těchto obchodech zdravé výživy a v knihkupectvích.“

 

77 sezónních receptů od snídaně po večeři

V úvodu sto třiceti stránková kniha shrnuje informace o lepku, mléku a vejcích jakožto příčinách zdravotních problémů. Složení kapitol s recepty kopíruje denní jídelníček od snídaně přes polévky, hlavní chody a saláty, až po pečivo a moučníky. Receptů je v knize přes sedmdesát, jsou laděné ve škále čtyř sezónních chutí jednotlivých ročních období a vždy označené stupněm obtížnosti přípravy 1, 2, 3, včetně nutriční i kalorické hodnoty jedné porce pokrmu.

 

Poctivá domácí kuchyně, nikoli dieta bez chuti

Mezi recepty nechybí „klasika“ jako obalovaný řízek, svíčková pečeně, bramborová kaše, polévkové knedlíčky či kynutý makový koláč připravené bez lepku, mléka, vajec. Další recepty i výkladové pasáže představují méně známé bezlepkové potraviny: Kukuřičná polenta, ve vývaru vařená, s pečenými žampiony podávaná, jahelník s malinami, pohanka s červenou cibulí a kmínem, kořeněná cizrnová polévka... které si můžete prohlédnout na obrázcích ve fotogalerii.

V receptech se pracuje sezónním ovocem, zeleninou a bylinkami, a to s dle nároků organizmu na vitamíny a minerály, ale i tak, aby zimní recepty zahřály – Zimní salát s mrkví a křenem a letní lehce ochladily – Rýžová kaše s kokosem a banánem. V knize nechybí ani podrobné výkladové pasáže o tom, jak a čím nahrazovat mléko, vejce i lepek.

 

Připravovaná novinka: Vařím s láskou: pečivo, moučníky, cukroví bez lepku, mléka, vajec.

Na podzim se čtenáři mohou těšit na zcela novou knihu věnovanou výhradně moučníkům a pečivu.

 

Kobíková, Zuzana: Vařím s láskou : bez lepku, mléka, vajec. 3. vyd. Brno: Z. Kobíková, 2011.

ISBN 978-80-260-0180-5 (brož.)

 

—————

Zpět