03.03.2011 12:07

VAŘÍM S LÁSKOU jáhly v pořadu SAMA DOMA

V pátek 11. března 2011 bude hostem pořadu Sama doma Zuzana Kobíková, která zde předvede, kterak zdravě, chutně, hospodárně připravit jednoduché jídlo bez lepku, mléka, vajec. Půjde o jáhly, jejichž popularitu chce Vařím s láskou zvýšit, protože ví, že když se jáhly správně uvaří a ochutí, chutnají skvěle. (O tom, že jsou zdravé nemluvě.)  Pokud jste tedy jáhly na svůj talíř ještě nepustili, zkuste jim dát šanci. V pořadu Sama doma se dozvíte, jak jáhly připravit na slano i na sladko a v různých sezónních variacích.

Co jsou jáhly?

Jáhly jsou vyloupané obilky prosa, které pochází z Číny. Už staří Egypťané a Řekové z nich připravovali chléb, pivo i lihoviny. Jáhly bývaly jednou z hlavních součástí prosté lidové stravy a ještě za 2. světové války sedenně používaly na přípravu nutričně hodnotných a sytých kaší, polévek a placek. S příchodem socialismu, který pod heslem "více píce republice" propagoval hlavně zrno pšeničné, však jáhly z našeho jídelníčku téměř vymizely. Až dnes zažívají svou renesanci, a to hlavně proto, že jsou bezlepkové a navíc působí jako jedna z mála potravinv našem organismu zásadotvorně, dobře se tráví a jsou proto vhodné zařadit do jídelníčku i po dietní chybě či při trávicích potížích (určitě vhodnější než obligátní pšeničné piškoty či rohlíky).

Jáhly mají vysoký obsah fosforu, jsou bohaté na hořčík, měď, vápník a vitamíny skupiny B.

 

 

 

 Jáhly se Schinkenspeckem a jarní cibulkou jako předkrm. Foto: dr. Petr Přehnil.

—————

Zpět


Aktuality

08.12.2010 15:50

Dva z jednoho těsta: recept na bezlepkové cukroví i slané pečivo

Na talíři vypadá tohle bezlepkové cukroví jako zasněžené. Původně šlo o starý rodinný recept, tuším, že k nám přišel ze Sudet poválečné éry. I jako bezlepkový je velmi jednoduchý na přípravu a není příliš nákladný na suroviny. Pečivo je jemné chuti, a protože samotné těsto neobsahuje cukr, dá se...

Celý článek

—————

25.11.2010 16:47

Nabízíme bezlepkové vánoční cukroví připravené bez lepku, mléka, vajec

  Vařím s láskou pro Vás i letos, v roce 2012, připraví klasické druhy cukroví, ovšem bez lepku, mléka, vajec, sóji, a chcete-li, tak i bez cukru, ořechů nebo dalších potravin, které nejíte. V tomto případě mi prosím napište nebo zavojte, společně vymyslíme, jaké cukroví pro Vás bude...

Celý článek

—————

25.11.2010 16:22

Video: Sezónní jídla pro podzim a zimu

Brněnská televize už  Vám kuchařku Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec, představila, jak se můžete podívat zde. 18. listopadu se její autorka, Zuzana Kobíková, vrátila na místo činu, tedy do 308. vydání pořadu Vlna z Brna, aby divákům představila konkrétní recepty pro sychravé podzimní a...

Celý článek

—————

21.11.2010 07:41

Předvánoční trh bezlepkových výrobků v Praze

Společnost pro bezlepkovou dietu o.s. Vás zve na předvánoční akci spojenou s předvánočním trhem bezlepkových výrobků za výhodné ceny. Na programu je i Seminář na téma bezlepkové vaření, kterého se zúčastní také autorka knížky Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec, Zuzana Kobíková Kdy a kde? Akci...

Celý článek

—————

26.10.2010 12:39

Vařím s láskou na Setkání celiaků v Brně

 Setkání celiaků v Brně, pořádané Klubem celiakie Brno, jste mohli navštívit v sobotu 23. října 2010 v prostorách Kongresového sálu na brněnském výstavišti. Hlavním cílem setkání bylo jako tradičně zprostředkovat nové poznatky odborníků – lékařů, biochemiků, ale i výrobců a...

Celý článek

—————

25.10.2010 10:30

Vařím s láskou představí své MENU na Podzimní vernisáži

Dobré jídlo nás baví Dobré jídlo nás baví je show, ve které vystoupí Vařím s láskou, a to v rámci akce Podzimní Vernisage, 30. 10. 2010 v Hovoranech. Tato multižánrová akce, na které budeme podávat menu plné podzimních chutí, je multižánrová i multimediální: účastníkům nabízí výstavu...

Celý článek

—————

06.10.2010 06:54

Speciální prodejní akce knihy VAŘÍM S LÁSKOU

Celostátní setkání celiaků v Brně pořádané Klubem celiakie Brno se blíží, a my jsme pro Vás na tuto příležitost přichystali speciální cenovou nabídku kuchařské knihy Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec, ochutnávku jídel připravených podle této knihy a ještě něco navíc.   Setkání proběhne...

Celý článek

—————

01.10.2010 06:50

Pozvánka na Setkání celiaků v Brně

Klub celiakie Brno Vás zve na Celostátní setkání celiaků v Brně. Koná se v sobotu 23.10.2010 v rámci doprovodného programu veletrhu Medical Fair Brno Central Europe 2010, v hlavním sále Kongresového centra. Navštivte nás u stánku Vařím s láskou a využijte speciální slevu na nákup knihy Vařím s...

Celý článek

—————

01.09.2010 07:52

Bedly pečené na másle a kmínu, podávané s jáhlami

Hub roste jako po dešti, venku je sychravo a zimomřiví oblékli svetry. Jáhly, patřičně ochucené zeleninovým vývarem i sojovou omáčkou, bedly pečené na másle s drceným kmínem, špetka soli i "sojovky" a za 20 minut je tu jídlo plné skvělé podzimní...

Celý článek

—————

23.08.2010 11:27

Specialita kuchyně ostrova Korfu, KOKORAS PASTITSADA

Objevujte s námi recepty světové gastronomie bez lepku, mléka, vajec. Recept na rajčatovou omáčku, hustou a plnou nasládlé chuti koření a červeného vína – KOKORAS PASTITSADA  z kuchyně ostrova Korfu, přichází v sezóně skvěle zralých rajčat. Krůtí stehna ala Kokoras...

Celý článek

—————