Dva z jednoho těsta: recept na bezlepkové cukroví i slané pečivo
Na talíři vypadá tohle bezlepkové cukroví jako zasněžené. Původně šlo o starý rodinný recept, tuším, že k nám přišel ze Sudet poválečné éry. I jako bezlepkový je velmi jednoduchý na přípravu a není příliš nákladný na suroviny. Pečivo je jemné chuti, a protože samotné těsto neobsahuje cukr, dá se snadno připravit i na slano. Mrkve se nebojte, na chuti poznat není, zato dodává pečivu hezky žlutou barvu a vláčnost.
Mrkvové pečivo jemně zaváté moučkovým cukrem a vanilkou. Foto: Zuzana Kobíková
Ingredience
200 g mrkve
400 g tuku, který neobsahuje vodu (sádlo, palmovo-kokosový tuk)
300 g mouky bezlepkové (Schär Mix B, C)
300 g jáhlové mouky (lze použít i kukuřičnou)
1 gram psyllia (polovina zarovnané kávové lžičky)
Na obalení:
300 g moučkového cukru
na špičku nože drcené vanilky
Slaná varianta
vše krom cukru a vanilky +
lžička soli
lžička drceného kmínu
Postup:
Troubu předehřejeme na 150–180°C
Tuk nastrouháme nahrubo do misky.
Mrkev nastrouháme najemno a přidáme k tuku.
Mouku Schär a jáhlovou mouku prosijeme nebo promícháme společně s psylliem. Do mouky zapracujeme tuk i mrkev a vypracujeme hroudu těsta.
Necháme je odležet v chladu, ale pouze asi 20 minut, aby bylo vláčné, ale nelepilo tukem. Jakmile bezlepkové těsto (jakékoli na cukroví) moc ztuhne, drolí se, takže s ním pracuji hned; nechávat ho uležet přes noc nemá vůbec smysl, spíš to práci komplikuje.
Na vál položíme potravinovou folii, také jí těsto přikryjeme a zlehka pod ní těsto vyválíme na tloušťku 3 mm.
Pak vyválené těsto ve folii odložíme – třeba na plech – , vál posypeme trochou bezlepkové mouky (hladká jáhlová, kukuřičná, Schar nebo škrob).
Těsto shora rozbalíme, položíme na vál a odstraníme folii.
Vykrájíme tvary (trojúhelníčky, kolečka, čtverce) nebo něco, kde není příliš detailů, které by se lámaly).
Klademe na pečícím papírem vyložený plech nebo na teflonový plech lehce potřený tukem. Můžeme klást těsně vedle sebe – s mezerami asi 2 mm, protože nenabyde a nelepí se k sobě.
Pečeme při 150–180°C asi 20–25 minut, až je pečivo zespoda lehce zlatavé.
Po upečení necháme stydnout přímo na plechu, až když jsou vlahé, obalujeme je v moučkovém cukru ochuceném vanilkou. Nebo stačí jen poprášit cukrem přes sítko. Když se obalují horké, snadno se lámou.
Tip slané chuti: Přidejte do těsta malou lžičku soli a drceného kmínu. Vynechejte obalení v cukru a máte výborné slané pečivo. Verze pro tisk: varimslaskou_bezlepkove_cukrovi.pdf (319,8 kB) Dobrou chuť nejen o Vánocích Vám přeje Zuzana Kobíková ZOOZ
—————
Diskusní téma: Dva z jednoho těsta: bezlepkové cukroví i slané pečivo
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
V sekci Partneři Vařím s láskou kontakty na kvalitní společnosti s nabídkami (nejen) pro celiaky
ŠESTÉ vydání Vařím s láskou: bez lepku, méka, vajec
podporují