04.04.2012 09:20

Recepty bez lepku, mléka, vajec: z kukuřičných lupínků SPAR FREE FROM

Z našeho předchozího článku už víte, že v síti hypermarketů INTERSPAR najdete pod značkou SPAR FREE FROM ucelenou řadu potravin bez lepku a dále řadu výrobků z kravského mléka bez laktózy. A že jsou mezi nimi i produkty zcela bez lepku, mléka, vajec. Dnes Vám představím dva jednoduché recepty na sladkou svačinku „s sebou“, jejichž základem jsou kukuřičné lupínky SPAR FREE FROM.

Článek ve formátu pro tisk najdete zde.

 

Kukuřičné lupínky: Kdy obsahují lepek a z obalu se to nedozvíte?

Máte rádi cornflakes? Pokud ano, jsou pro Vás naše dnešní recepty to pravé.

 

Lupínky totiž lze použít nejen jako rychle a snadno připravenou snídani, ale také jako základ jednoduchých svačin, s nimiž je v kuchyni bez lepku, mléka, vajec většinou potíž.

 

Když kupujete lupínky pro člověka, který nesnese lepek, je třeba být obezřetný. Lupínky jsou jednou z potravin, kde se lepek může ve složení ukrývat, i když zde není konkrétně jmenován.

 

Pokud je ve složení uveden „slad“, nelze je lidem s celiakií nebo intolerancí lepku doporučit. Slad (většinou jde o tzv. ječný slad – vyrobený z ječmene) obsahuje velké množství lepku.

 

Kukuřičné lupínky SPAR FREE FROM v balení 250 g jsou ale slazené pouze cukrem a lepek zaručeně neobsahují. V dalších receptech se dozvíte, jak z nich připravit ovocnou a osvěžující svačinku, kterou lze připravit v mnoha barevných variacích: s pudinkem nebo ovocným želé.

 

Cornflakes: Snídaně, svačinky a dezerty – jde to i bez laktózy či kaseinu!

Jistě si dovedete představit klasicky podávané lupínky, zalité mlékem SPAR FREE FROM bez laktózy, případně rýžovým nebo jáhlovým mlékem pro všechny osoby s alergií na mléčnou bílkovinu (recept najdete v knize Vařím s láskou: pečivo, moučníky, cukroví – bez lepku, mléka, vajec na straně 14–15).

Vymýšlet ale při náročnější dietě pestré složení svačin, které budou chutnat, zasytí a vydrží i cestu do školy či práce, je podle čtenářek a čtenářů knih Vařím s láskou mnohdy větší problém než připravit rychlý oběd.

Kukuřičné lupínky SPAR FREE FROM jsou vynikajícím základem sytých svačinek, jež můžete mít přichystané v ledničce na dva dny dopředu, uzavřené ve skleničkách.

 

RECEPT: Pudinková svačinka do skleničky

Možná jste do školy dostávali ke svačině pudink připravený klasicky do skleničky od přesnídávky. Doporučuji Vám zkusit vydatnější variantu pudinku, kterým po uvaření zalijete kukuřičné lupínky. Pudinky z řady SPAR FREE FROM chutnají skvěle, jejich základem je kukuřičný škrob a ochucené jsou přírodní vanilkou anebo strouhanou čokoládou. Oba jsou bez lepku, laktózy i umělých aromat. Vanilkový puding neobsahuje ani mléčnou bílkovinu, a je tedy vhodný i při alergii nebo z důvodu vegánství. U čokoládového garantuje výrobce pouze nepřítomnost laktózy a lepku, kasein lze v čokoládě předpokládat.

 

Ingredience

400 ml rýžového, jáhlového mléka – pro alergiky na bílkovinu kravského mléka;

příp. mléko SPAR FREE FROM bez laktózy (při intoleranci laktózy)

40 g vanilkového pudinkového prášku SPAR FREE FROM

3 lžíce cukru nebo lžička extraktu ze stevie

 

Postup

Chcete-li pudink uchovávat v lednici (uzavřený zde vydrží 3 dny), připravte si skleničky od přesnídávky či zavařeniny. Předem je vypláchněte horkou vodou, osušte i s víčkem, naplňte do třetiny lupínky a ovocem a zalijte pudinkem, který připravíte dle návodu na balení. Pak stačí skleničku dobře zavřít, postavit ji na 5 minut na víčko, které takto skvěle přilehne, a svačinka je hotová a také sterilovaná. Po vychladnutí ji můžete skladovat v ledničce do třetího dne, po otevření je určen k rychlé spotřebě.


RECEPT: Meruňkové želé s kukuřičnými lupínky

Máte-li naopak chuť na ovocné, osvěžující dezerty, můžete si do skleničky připravit podobně jako pudink i ovocné želé v různých sezónních variantách.

 

My jsme si vybrali meruňky a kiwi a výsledkem je lákavě oranžovo-zelené želé, kde Vás ovoce osvěží a kukuřičné lupínky patřičně zasytí. (A meruňky jsou navíc významným zdrojem železa a dalších zdraví prospěšných látek, o vitamínu C v kiwi nemluvě.)

 

TIP: Chcete-li takto připravit pestrobarevné, lákavé poháry pro děti, připravte si želé ze dvou druhů ovoce (jako na obrázku). Ty pak v poháru vrstvěte na sebe a prokládejte lupínky.

 

Aby se vrstvy neslévaly, je třeba nechat vždy oranžovou vrstvu želé téměř ztuhnout, pak posypat lupínky a zalít zelenou vrstvou, a takto pokračovat, až je sklenička plná. Věřte tomu, že prázdná bude mnohem rychleji...

 

 

Skvěle želé chutná připravené i z kompotovaných mandarinek, kde lze místo vody použít kompotovou šťávu. Pokud připravujete přesnídávku pro děti stáří 1 roku, použijte pro ně určenou přesnídávku.

 

 

Ingredience

250 ml vody

250 g čerstvých meruněk či broskví (případně domácí marmelády nebo kompotovaných broskví)

7 g agaru (agar je želírující látka na bázi rostlinné řasy, k dostání je v prodejnách zdravé výživy)

100 g kukuřičných lupínků

1–2 lžíce medu, rýžového sirupu či jiného sladidla

 

Postup

Čerstvé ovoce nebo marmeládu rozmixujte v hrnci tyčovým mixérem. Přidejte vodu i agarový prášek a dobře rozmíchejte. Přiveďte k varu, míchejte a vařte na mírném plameni 1 minutu. Hmota zatím není nijak hustší, ale stačí ji maličko kápnout na talířek a vidíte, že se chladnutím mění v pevné želé. Pak nechte želé v hrnci chladnout asi 10 minut, na teplotu přibližně 60 °C. Občas promíchejte, aby želé navrchu netuhlo.

Chcete-li želé uchovávat v lednici, připravte si opět skleničky od přesnídávky či zavařeniny. Předem je vypláchněte horkou vodou a osušte i s víčkem. Poté střídavě plňte vrstvou želé a vrstvou lupínků.

Pak stačí skleničku dobře zavřít a po vychladnutí tento barevný dezert skladovat v ledničce do třetího dne.

 

 

 

SPAR FREE FROM: jak z této řady vybírat podle konkrétní diety?

Pod značkou SPAR FREE FROM najdete přes 30 potravin. Podle informací o složení výrobků jsou bezlepkové všechny (alergici na pšenici by se měli vyvarovat pouze směsí na pečení, kde je obsažen pšeničný deproteinovaný škrob). Podrobně celou řadu představuji v tomto článku.

 

Co připravuje SPAR FREE FROM za novinky?

Dobrá zpráva je, že se řada výrobků bez lepku a laktózy bude dále rozrůstat. Předem Vám prozradím, že se těšit můžete na nové druhy sušenek, a že Vás o těchto novinkách budeme opět informovat.

 

Text: Zuzana Kobíková, www.varimslaskou.cz

Foto: dr. Petr Přehnil, www.znalectvi.cz

—————

Zpět