10.07.2010 10:52

Jak jsme křtili knihu Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec

Ve čtvrtek 8. 7. 2010 jsme v brněnské kavárně a restauraci Spolek slavnostně pokřtili knížku Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec. Hlavním bodem večera byla po úvodním proslovu ochutnávka pokrmů připravených podle receptů z této knížky a došlo také na autogramiádu.

Pro horký letní den jsme zvolili studené pokrmy připravené bez lepku, mléka, vajec, ve kterých se objevovala chladivá chuť estragonu, pikantní chuť dijonské hořčice i sojové omáčky. Takto vypadalo menu:

Krůtí prsa na másle pečená, na víně a estragonu dušená

 

Vegánsky připravené pokrmy:

Žampióny restované na olivovém oleji a sojové omáčce

Pikantní cuketové chipsy

Jáhly s restovanými arašídy, kukuřicí a pórkem

 

Polentový hřbet

Pohankovo-jahelný chléb

 

Letní salát s rajčaty a estragonovou zálivkou

Dresing s dijonskou hořčicí

 

Palačinky s meruňkovou omáčkou 

  

Všechny pokrmy byly samozřejmě připravené s láskou, bez lepku, mléka, vajec, jen krůtí prsa jsme jako jediné nevegánsky připravené jídlo pekli na másle, protože tak chutnají skvěle. Hostům velmi chutnaly jáhly s restovanými arašídy, kukuřicí a pórkem, zde se rozvinula debata na téma jáhly a co jsou to vlastně jáhly, také polentový hřbet vzbudil zvědavost. Věřím, že jednoduchá příprava těchto jídel je předurčuje k tomu, aby je do jídelníčku zařadil každý, kdo chce trochu oživit repertoár svého jídelníčku, třeba podle konkrétních receptů z naší knihy, kterou si ze křtu mnozí hosté odnášeli domů.

A tak se moje propagace neprávem opomíjených ingrediencí, jako jsou právě jáhly, polenta, pohanková či jáhlová mouka a další, pro tento den, myslím, zdařila. Vždycky mám radost, když se někdo odhodlá snít jídlo, od kterého si příliš neslibuje, a pak je z něj nadšený. Mezi hosty bylo vidět, že v někom jsme nadšení pro přípravu pokrmů bez lepku, mléka, vajec vzbudili, a máme z toho velkou radost.

Díky všem za účast a kavárně Spolek velký dík za spolupráci!

Zuzana Kobíková – ZooZ

 

 

Uprostřed autorka knížky, Mgr. Zuzana Kobíková, vpravo nutriční terapeutka Alena Ryšavá, která knihu konzultovala po odborné, výživové stránce a provedla výpočty nutričních hodnot pokrmů. Foto: Filip Fousek.

 

Ochutnávka je připravená, hosté mohou přijít. Foto: Filip Fousek.

 

 

Žampióny restované na olivovém oleji a sojové omáčce. Foto: Filip Fousek.

 

 

Pikantní cuketové chipsy, zcela vzadu palačinky, vpředu meruňková omáčka. Foto: Filip Fousek.

 

 

Jáhly s restovanými arašídy, kukuřicí a pórkem. Foto: Filip Fousek.

 

 

Křest zahájil autor poznámek jedlíka, Dr. Petr Přehnil a Mgr. Zuzana Kobíková, autorka knihy. Foto: Filip Fousek.

 

 

Kavárna Spolek se zaplnila, proslovy se blíží ke konci, za chvíli začne ochutnávka. Foto: Filip Fousek.

 

 

O pokrmy byl zájem. Foto: Filip Fousek.

 

 

Autorka knihy v rozhovoru s předsedou Klubu celiaků Brno, Ing. Daliborem Ježorkem. Foto: Filip Fousek.

 

 

Zleva: Grafik Mgr. Pavel Brabec, autor typografické úpravy knihy Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec, Dr. Petr Přehnil, autor obálky a poznámek jedlíka, Mgr. Zuzana Kobíková, autoři knihy, Simona Polcarová, programová ředitelka Brněnské televize. Foto: Aleš Čuma.

 

Zleva: Dr. Petr Přehnil, autor obálky a poznámek jedlíka knihy Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec, grafik a ilustrátor Aleš Čuma, Mgr. Zuzana Kobíková, autorka křtěné knihy, Mgr. Simona Polcarová, programová ředitelka Brněnské televize. Foto: Pavel Brabec.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

—————

Zpět