Jak jsme křtili knihu Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec
Ve čtvrtek 8. 7. 2010 jsme v brněnské kavárně a restauraci Spolek slavnostně pokřtili knížku Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec. Hlavním bodem večera byla po úvodním proslovu ochutnávka pokrmů připravených podle receptů z této knížky a došlo také na autogramiádu.
Pro horký letní den jsme zvolili studené pokrmy připravené bez lepku, mléka, vajec, ve kterých se objevovala chladivá chuť estragonu, pikantní chuť dijonské hořčice i sojové omáčky. Takto vypadalo menu:
Krůtí prsa na másle pečená, na víně a estragonu dušená
Vegánsky připravené pokrmy:
Žampióny restované na olivovém oleji a sojové omáčce
Pikantní cuketové chipsy
Jáhly s restovanými arašídy, kukuřicí a pórkem
Polentový hřbet
Pohankovo-jahelný chléb
Letní salát s rajčaty a estragonovou zálivkou
Dresing s dijonskou hořčicí
Palačinky s meruňkovou omáčkou
Všechny pokrmy byly samozřejmě připravené s láskou, bez lepku, mléka, vajec, jen krůtí prsa jsme jako jediné nevegánsky připravené jídlo pekli na másle, protože tak chutnají skvěle. Hostům velmi chutnaly jáhly s restovanými arašídy, kukuřicí a pórkem, zde se rozvinula debata na téma jáhly a co jsou to vlastně jáhly, také polentový hřbet vzbudil zvědavost. Věřím, že jednoduchá příprava těchto jídel je předurčuje k tomu, aby je do jídelníčku zařadil každý, kdo chce trochu oživit repertoár svého jídelníčku, třeba podle konkrétních receptů z naší knihy, kterou si ze křtu mnozí hosté odnášeli domů.
A tak se moje propagace neprávem opomíjených ingrediencí, jako jsou právě jáhly, polenta, pohanková či jáhlová mouka a další, pro tento den, myslím, zdařila. Vždycky mám radost, když se někdo odhodlá snít jídlo, od kterého si příliš neslibuje, a pak je z něj nadšený. Mezi hosty bylo vidět, že v někom jsme nadšení pro přípravu pokrmů bez lepku, mléka, vajec vzbudili, a máme z toho velkou radost.
Díky všem za účast a kavárně Spolek velký dík za spolupráci!
Zuzana Kobíková – ZooZ
Uprostřed autorka knížky, Mgr. Zuzana Kobíková, vpravo nutriční terapeutka Alena Ryšavá, která knihu konzultovala po odborné, výživové stránce a provedla výpočty nutričních hodnot pokrmů. Foto: Filip Fousek.
Ochutnávka je připravená, hosté mohou přijít. Foto: Filip Fousek.
Žampióny restované na olivovém oleji a sojové omáčce. Foto: Filip Fousek.
Pikantní cuketové chipsy, zcela vzadu palačinky, vpředu meruňková omáčka. Foto: Filip Fousek.
Jáhly s restovanými arašídy, kukuřicí a pórkem. Foto: Filip Fousek.
Křest zahájil autor poznámek jedlíka, Dr. Petr Přehnil a Mgr. Zuzana Kobíková, autorka knihy. Foto: Filip Fousek.
Kavárna Spolek se zaplnila, proslovy se blíží ke konci, za chvíli začne ochutnávka. Foto: Filip Fousek.
O pokrmy byl zájem. Foto: Filip Fousek.
Autorka knihy v rozhovoru s předsedou Klubu celiaků Brno, Ing. Daliborem Ježorkem. Foto: Filip Fousek.
Zleva: Grafik Mgr. Pavel Brabec, autor typografické úpravy knihy Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec, Dr. Petr Přehnil, autor obálky a poznámek jedlíka, Mgr. Zuzana Kobíková, autoři knihy, Simona Polcarová, programová ředitelka Brněnské televize. Foto: Aleš Čuma.
Zleva: Dr. Petr Přehnil, autor obálky a poznámek jedlíka knihy Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec, grafik a ilustrátor Aleš Čuma, Mgr. Zuzana Kobíková, autorka křtěné knihy, Mgr. Simona Polcarová, programová ředitelka Brněnské televize. Foto: Pavel Brabec.
—————
V sekci Partneři Vařím s láskou kontakty na kvalitní společnosti s nabídkami (nejen) pro celiaky
ŠESTÉ vydání Vařím s láskou: bez lepku, méka, vajec
podporují