Bedly pečené na másle a kmínu, podávané s jáhlami
Hub roste jako po dešti, venku je sychravo a zimomřiví oblékli svetry. Jáhly, patřičně ochucené zeleninovým vývarem i sojovou omáčkou, bedly pečené na másle s drceným kmínem, špetka soli i "sojovky" a za 20 minut je tu jídlo plné skvělé podzimní chuti.
Bedly pečené na másle a kmínu, podávané s jáhlami, zdobené listem popence obecného,
který jídlu dodává lehce pepřovou chuť. Foto: Petr Přehnil.
Bedly pečené na másle a kmínu, podávané s jáhlami, zdobené listem popence obecného,
který jídlu dodává lehce pepřovou chuť. Foto: Petr Přehnil.
Ingredience pro 2 osoby
1 hrnek jahel
2½ hrnku vody
kolečko petržele a mrkve
lístek celeru nebo libečku
1 menší bobkový list
2 hřebíčky
špetka skořice
4 klobouky bedly jedlé
1 lžíce drceného kmínu
1–2 lžičky sojové omáčky bez obsahu pšenice
½ lžičky soli
100 g másla (v případě nesnášenlivosti másla použijte rostlinný tuk bez obsahu mléčného tuku)
Postup
V pánvi přepustíme 50 g másla (necháme je zpěnit a odebíráme bílou pěnu, ta se za několik minut přestane tvořit a zbyde téměř 100% tuk, který se nepřepaluje).
Klobouky bedly jedlé očistíme, nakrájíme přes střed na tenké trojúhelníky a vložíme do rozpáleného másla. Zakapeme je sójovou omáčkou a na středním plameni restujeme 20 minut.
Do druhé pánve s nepřilnavým povrchem nalijeme 2 lžíce slunečnicového oleje. Až se rozpálí, přidáme jáhly, koření, kořenovou zeleninu, vše asi minutu restujeme a mícháme.
Pak zalijeme vodou a na mírném plameni bez míchání dusíme 20 minut, až se voda vsákne. Odstraníme z jahel zeleninu a koření.
Pak jáhly přemístíme na pánev k bedlám, přidáme 50 g másla nebo rostlinného tuku a lehce promícháme. Ochutnáme, a až nyní jídlo dosolíme, pokud je třeba, nebo jen dochutíme sójovou omáčkou. (Některé jsou velmi koncentrované a slané, takže sůl není vůbec třeba přidávat).
Jak jáhly pořádně ochutit?
Jáhly jsou bezlepkové a velice zdravé. Vypadají podobně jako lepku plný kuskus, také je lze podobně připravovat: míchat s restovanou zeleninou, houbami či masem. Také je lze použít podobně jako rýži – připravují se podobným způsobem a podobně dlouho, jáhly jsou ale bohatší na vitamíny a minerály, jak se dočtete v posledním odstavci tohoto článku nebo v knize Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec.
Samotné jáhly jsou chuťově neutrální – aby vám opravdu chutnaly, soustřeďte se na jejich ochucení:
1. Vařte jáhly vždy s polévkovým kořením a trochou zeleniny, která jim dodá první porci lepší chuti. Nebojte se ani malé špetky skořice a hřebíčku, dávají jáhlům (podobně jako vařené rýži) zcela jiný tón než ve sladkých jídlech.
2. Kombinujte jáhly s chuťově výraznějšími jídly: restovanou zeleninou, houbami nebo nudličkami masa, které jim dodají druhou porci skvělé chuti.
3. Sójová omáčka je k ochucení jahel i hub dokonalá.
Proč jáhly předčí tabletu multivitamínu?
Dodávají tělu vitamíny, minerály i vlákninu, a to v množství větším než malém. Vysokým podílem křemíku podporují zdraví zubů, nehtů a vlasů. Důležitý je také jejich obsah draslíku, hořčíku, železa, zinku, fosforu a mědi. Z vitamínů jsou to především vitamíny skupiny B. V jáhlech se nachází i dostatek bílkovin a tělo je skvěle snáší i při dietním režimu při bolestech břicha, posilují také oslabenou slinivku.
Až si budete chtít uvařit nějakou směs z rýže nebo kuskus, zkuste si místo nich vzpomenout na jáhly.
Příště najdete na Vařím s láskou recept na jáhly s cuketou – snad se s tímto letním receptem vrátí i krásné dny babího léta.
ZooZ
—————
V sekci Partneři Vařím s láskou kontakty na kvalitní společnosti s nabídkami (nejen) pro celiaky
ŠESTÉ vydání Vařím s láskou: bez lepku, méka, vajec
podporují