Vyšla nová kuchařská kniha Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec
TISKOVÁ ZPRÁVA – Jak připravovat pokrmy bez obilné mouky, mléka, vajec pro strávníky s potravinovým omezením, například z důvodů bezlepkové diety, při potravinové alergii nebo intoleranci? Nebo pro lepší trávení a snazší udržení váhy? To je téma kuchařské knihy Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec, která vyšla letos v létě.
Snad každý z nás má ve svém okolí někoho, kdo se kvůli zdravotním problémům (např. potravinová alergie, intolerance) stravuje bez mléka či vajec; nebo člověka, který dodržuje bezlepkovou dietu. Co se nesmí jíst při ní? Pšenice, ječmen, žito, oves, konkrétně tedy pečivo, těstoviny, knedlíky a další potraviny, obsahující i pro zdravého člověka těžce stravitelnou bílkovinu, zvanou lepek.
„Zcela vyloučit nebo omezit ve stravě lepek, mléko či vejce neznamená vzdát se požitků, které s sebou dobré jídlo přináší,“ říká autorka knížky Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec, Zuzana Kobíková, která knihu vydala vlastním nákladem. „Omezení může jídelníček obohatit, protože vás přivádí na stopu nových ingrediencí, jídel i nových chutí. Znamená to začít vařit zcela jinak, než jste dosud byli zvyklí, naučit se pracovat s novými ingrediencemi a také mít chuť přicházet novým jídlům na chuť. Je to velká změna a její zvládnutí nemusí být pro každého lehké,“ uzavírá Kobíková.
O knize Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec
Kniha na ploše sto třiceti stran je proto především průvodcem pro čtenáře, kteří se potřebují naučit vařit zcela nově a jinak ze zdravotních důvodů. „Je také inspirací pro každého zdravého člověka, který chce svůj jídelníček odlehčit od přemíry pšeničného pečiva, případně i mléka či vajec. Protože i tyto běžné potraviny mohou být příčinou kožních problémů nebo problémů s trávením, zažíváním či nadváhou,“ dodává nutriční terapeutka Alena Ryšavá z Fakultní nemocnice Brno, která knihu konzultovala po výživové stránce a ke všem receptům spočítala nutriční i kalorické hodnoty jedné porce připraveného pokrmu.
Receptů je v knize nachází přes sedmdesát, jsou laděné ve škále čtyř sezónních chutí jednotlivých ročních období a vždy označené stupněm obtížnosti přípravy 1, 2, 3. Poznámkami jedlíka, přibližujícími čtenáři chuť a vlastnosti popisovaných pokrmů, jednotlivé recepty doplnil Petr Přehnil. Knihu ilustruje několik barevných fotografií, další jsou k vidění , kde je zveřejněn také seznam prodejních míst a další informace o knize Vařím s láskou. Postupně zde budou přibývat články o vaření s potravinovým omezením.
Z čeho vařit bez obilné mouky, mléka, vajec?
Ingredience, se kterými se v receptech pracuje, lze koupit nejčastěji v prodejnách, obchůdcích a e-shopech se zdravou výživou, biopotravinami a bezlepkovým sortimentem. Zde je k dostání i kniha Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec.
V receptech i v úvodních textových pasážích se čtenáři dozví, jak připravovat kompletní jídelníček od snídaně po večeři, vždy bez lepku, mléka, vajec. Mezi recepty nechybí „klasika“ jako vídeňský řízek, svíčková pečeně, bramborová kaše, polévkové knedlíčky či moučníky a kynuté pečivo.
S láskou k dobrému jídlu lze z bezlepkových surovin uvařit výborné jídlo plné chuti. Pohanka, jáhly, kukuřice, rýže, soja a také mouky, kaše i nápoje vyrobené z těchto potravin slouží jako imitace potravin, které obsahují lepek, mléko nebo vejce. Popisy přípravy se vždy soustředí na zpracování zachovávající maximum zdraví prospěšných látek použitých ingrediencí. V recepturách se pracuje také se sezónním ovocem, zeleninou a bylinkami, nechybí ani jídla připravená z krůtího, rybího či hovězího masa.
-
Žádná receptura neobsahuje lepek, mléčný cukr ani mléčnou bílkovinu z kravského mléka.
-
Všechny recepty jsou vhodné pro celiaky i lidi s nesnášenlivostí mléčných výrobků, ať již jde o potravinovou alergii či intoleranci.
-
Některé receptury obsahují vejce a máslo nebo ovčí sýr, zahrnují však také popis přípravy a seznam ingrediencí s bezlepkovou náhradou vajec, másla, sýra.
Fotografickou ochutnávku jídel připravených podle receptů z knihy Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec najdete ve fotogalerii.
Knihu je také možné objednat na dobírku, seznam prodejen, kde knihu můžete koupit, najdete zde.
Citace:
KOBÍKOVÁ, Z.: Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec. Brno: vydáno vlastním nákladem autorky, 2010.
ISBN 978-80-254-7560-7
další informace dostupné na www.varimslaskou.cz
—————
V sekci Partneři Vařím s láskou kontakty na kvalitní společnosti s nabídkami (nejen) pro celiaky
ŠESTÉ vydání Vařím s láskou: bez lepku, méka, vajec
podporují