VAŘÍM S LÁSKOU jáhly v pořadu SAMA DOMA
V pátek 11. března 2011 bude hostem pořadu Sama doma Zuzana Kobíková, která zde předvede, kterak zdravě, chutně, hospodárně připravit jednoduché jídlo bez lepku, mléka, vajec. Půjde o jáhly, jejichž popularitu chce Vařím s láskou zvýšit, protože ví, že když se jáhly správně uvaří a ochutí, chutnají skvěle. (O tom, že jsou zdravé nemluvě.) Pokud jste tedy jáhly na svůj talíř ještě nepustili, zkuste jim dát šanci. V pořadu Sama doma se dozvíte, jak jáhly připravit na slano i na sladko a v různých sezónních variacích.
Co jsou jáhly?
Jáhly jsou vyloupané obilky prosa, které pochází z Číny. Už staří Egypťané a Řekové z nich připravovali chléb, pivo i lihoviny. Jáhly bývaly jednou z hlavních součástí prosté lidové stravy a ještě za 2. světové války sedenně používaly na přípravu nutričně hodnotných a sytých kaší, polévek a placek. S příchodem socialismu, který pod heslem "více píce republice" propagoval hlavně zrno pšeničné, však jáhly z našeho jídelníčku téměř vymizely. Až dnes zažívají svou renesanci, a to hlavně proto, že jsou bezlepkové a navíc působí jako jedna z mála potravinv našem organismu zásadotvorně, dobře se tráví a jsou proto vhodné zařadit do jídelníčku i po dietní chybě či při trávicích potížích (určitě vhodnější než obligátní pšeničné piškoty či rohlíky).
Jáhly mají vysoký obsah fosforu, jsou bohaté na hořčík, měď, vápník a vitamíny skupiny B.
Jáhly se Schinkenspeckem a jarní cibulkou jako předkrm. Foto: dr. Petr Přehnil.
—————
Aktuality
Vařím s láskou hostem magazínu Brněnské televize
—————
Jak jsme křtili knihu Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec
—————
Vyšla nová kuchařská kniha Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec
—————
Estragonový ocet domácí výroby
—————
Křest knihy Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec
—————
V sekci Partneři Vařím s láskou kontakty na kvalitní společnosti s nabídkami (nejen) pro celiaky
ŠESTÉ vydání Vařím s láskou: bez lepku, méka, vajec
podporují