03.03.2011 12:07

VAŘÍM S LÁSKOU jáhly v pořadu SAMA DOMA

V pátek 11. března 2011 bude hostem pořadu Sama doma Zuzana Kobíková, která zde předvede, kterak zdravě, chutně, hospodárně připravit jednoduché jídlo bez lepku, mléka, vajec. Půjde o jáhly, jejichž popularitu chce Vařím s láskou zvýšit, protože ví, že když se jáhly správně uvaří a ochutí, chutnají skvěle. (O tom, že jsou zdravé nemluvě.)  Pokud jste tedy jáhly na svůj talíř ještě nepustili, zkuste jim dát šanci. V pořadu Sama doma se dozvíte, jak jáhly připravit na slano i na sladko a v různých sezónních variacích.

Co jsou jáhly?

Jáhly jsou vyloupané obilky prosa, které pochází z Číny. Už staří Egypťané a Řekové z nich připravovali chléb, pivo i lihoviny. Jáhly bývaly jednou z hlavních součástí prosté lidové stravy a ještě za 2. světové války sedenně používaly na přípravu nutričně hodnotných a sytých kaší, polévek a placek. S příchodem socialismu, který pod heslem "více píce republice" propagoval hlavně zrno pšeničné, však jáhly z našeho jídelníčku téměř vymizely. Až dnes zažívají svou renesanci, a to hlavně proto, že jsou bezlepkové a navíc působí jako jedna z mála potravinv našem organismu zásadotvorně, dobře se tráví a jsou proto vhodné zařadit do jídelníčku i po dietní chybě či při trávicích potížích (určitě vhodnější než obligátní pšeničné piškoty či rohlíky).

Jáhly mají vysoký obsah fosforu, jsou bohaté na hořčík, měď, vápník a vitamíny skupiny B.

 

 

 

 Jáhly se Schinkenspeckem a jarní cibulkou jako předkrm. Foto: dr. Petr Přehnil.

—————

Zpět


Aktuality

03.08.2010 13:20

Vařím s láskou hostem magazínu Brněnské televize

Podívejte se na lifestylový magazín Brněnské televize Vlna z Brna, jehož hosty byli autoři knížky Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec, Zuzana Kobíková a Dr. Petr Přehnil.  (Najdete ho jako 4. pořad uvedený pod velkým oknem videa.) 18. listopadu 2010 byla Zuzana Kobíková...

Celý článek

—————

10.07.2010 10:52

Jak jsme křtili knihu Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec

Ve čtvrtek 8. 7. 2010 jsme v brněnské kavárně a restauraci Spolek slavnostně pokřtili knížku Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec. Hlavním bodem večera byla po úvodním proslovu ochutnávka pokrmů připravených podle receptů z této knížky a došlo také na autogramiádu. Pro horký letní...

Celý článek

—————

08.07.2010 16:34

Vyšla nová kuchařská kniha Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec

TISKOVÁ ZPRÁVA – Jak připravovat pokrmy bez obilné mouky, mléka, vajec pro strávníky s potravinovým omezením, například z důvodů bezlepkové diety, při potravinové alergii nebo intoleranci? Nebo pro lepší trávení a snazší udržení váhy? To je téma kuchařské knihy Vařím s láskou:...

Celý článek

—————

07.07.2010 11:06

Estragonový ocet domácí výroby

Vynikající přísada do salátové zálivky, marinády, dresingů, omáček i polévek, to je vinný nebo jablečný ocet aromatizovaný estragonem – bylinou jemné, ale plné, nasládlé, kořeněné aroma s náznaky vůně borovice, anýzu či lékořice. Jak si zážitek hluboké chuti připravit doma?...

Celý článek

—————

29.06.2010 14:52

Křest knihy Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec

Kniha Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec je na světě, a  proto si Vás dovolujeme pozvat na její slavnostní křest, který se uskuteční ve čtvrtek 8. července 2010 v 18:00 v prostorách kavárny Spolek, Orlí 22, Brno. Na programu je seznámení s knihou a také ochutnávka jídel připravených s...

Celý článek

—————