VAŘÍM S LÁSKOU jáhly v pořadu SAMA DOMA
V pátek 11. března 2011 bude hostem pořadu Sama doma Zuzana Kobíková, která zde předvede, kterak zdravě, chutně, hospodárně připravit jednoduché jídlo bez lepku, mléka, vajec. Půjde o jáhly, jejichž popularitu chce Vařím s láskou zvýšit, protože ví, že když se jáhly správně uvaří a ochutí, chutnají skvěle. (O tom, že jsou zdravé nemluvě.) Pokud jste tedy jáhly na svůj talíř ještě nepustili, zkuste jim dát šanci. V pořadu Sama doma se dozvíte, jak jáhly připravit na slano i na sladko a v různých sezónních variacích.
Co jsou jáhly?
Jáhly jsou vyloupané obilky prosa, které pochází z Číny. Už staří Egypťané a Řekové z nich připravovali chléb, pivo i lihoviny. Jáhly bývaly jednou z hlavních součástí prosté lidové stravy a ještě za 2. světové války sedenně používaly na přípravu nutričně hodnotných a sytých kaší, polévek a placek. S příchodem socialismu, který pod heslem "více píce republice" propagoval hlavně zrno pšeničné, však jáhly z našeho jídelníčku téměř vymizely. Až dnes zažívají svou renesanci, a to hlavně proto, že jsou bezlepkové a navíc působí jako jedna z mála potravinv našem organismu zásadotvorně, dobře se tráví a jsou proto vhodné zařadit do jídelníčku i po dietní chybě či při trávicích potížích (určitě vhodnější než obligátní pšeničné piškoty či rohlíky).
Jáhly mají vysoký obsah fosforu, jsou bohaté na hořčík, měď, vápník a vitamíny skupiny B.
Jáhly se Schinkenspeckem a jarní cibulkou jako předkrm. Foto: dr. Petr Přehnil.
—————
Aktuality
I pekaři se dočkají. Už brzy druhé vydání Vařím s láskou - Pečivo moučníky cukroví
—————
Páté vydání je na spadnutí!
—————
Slavnostní otevření nové balírny PRO-BIO pro bezlepkové potraviny
—————
Představujeme Vám pomocníka ve světě diet: časopis ŽIVOT S DIETOU
—————
14. 11. v 10.00 - Přednáška Vařím s láskou ve Family Pointu Brno
—————
Kniha Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec, vychází ve čtvrtém, doplněném vydání
—————
Zveme Vás na Celostátní setkání celiaků v Brně 20. 10. 2012
—————
Jak připravit dort bez lepku, mléka, vajec? Dialog mezi autorkou knížky a čtenářkou
—————
Výstava Lucie Němcové dokazuje, že “Bez času to jde!”, a bez lepku, mléka, vajec také
—————
Pozvánka na celostátní setkání celiaků v Brně 26. 5. 2012
—————
V sekci Partneři Vařím s láskou kontakty na kvalitní společnosti s nabídkami (nejen) pro celiaky
ŠESTÉ vydání Vařím s láskou: bez lepku, méka, vajec
podporují