05.10.2015 09:37

Variace na téma Špagetová dýně

Sezóna dýní je tu a dýní na trhu stále více druhů. Když se pustíte do tohohle snadného receptu, bude Vám hned jasné, proč se této dýni říká špagetová. Přiznám se, že jsem ji letos takto zkusila poprvé a pak hned podruhé. To proto, že „na internetu“, jsem našla řadu různých postupů. To abych se napoprvé s pomocí sekáčku a kladiva pokusila dýni před pečením půlit, jak se v jednom psalo… Ukázalo se to zcela zbytečné a hlavně nebezpečné, ale nejen proto tady uvádím postup přípravy

  • bez zbytečné námahy,

  • nejšetrnější k užitečným látkám, kterých je v každém typu dýně plno,

  • nejbezpečnější.

Chuťově dýně, vedle své jedinečnosti, připomíná vzdáleně chuť pečené brambory. Česneková dýně skvěle zažene hlad, je ukázkou faktu, že z dýní nemusí být jen vyřezávané svícny.“ říká k receptu Jedlík.

 

Jak dýni upéct a co je k tomu třeba?

 

1 špagetová dýně
2 malé cibule
1 palička česneku
kousek mrkve (nebo jiné zeleniny – celer, petržel, libeček…)
2 lžičky soli
cca 700 ml vody
menší pekáč
pečící papír
 

  • Troubu rozehřejte na 120 stupňů,.

  • Dýni omyjte kartáčkem a jablečným či jiným octem. Pekáč vyložte pečícím papírem. Dýni vložte do pekáče, podlijte vodou, sůl, přidejte oloupané rozpůlené cibule a očištěný, neoloupaný česnek, celou paličku. Lze přidat polévkové koření nebo i kousek slaniny.

  • Pečeme 45 minut, podléváme průběžně, aby v pekáči bylo stále cca 0,5 cm tekutiny.

  • Z pekáče vyndáme pečenou zeleninu.

  • Poté dýni přendáme na prkénko, nakrojíme a rozpůlíme. (Rozdíl ve vztahu k porcování syrové dýně je věru značný:-), slupka pečené dýně je tenká a dýně se vlastně rozpadne pod rukama na dvě misky plné špaget, tedy dýňových vláken.

  • Nejprve se lžicí zbavíme středu dýně se semínky.

  • Pak lžicí vydlabeme „špagety“ do misky.

  • Takhle je dýně zcela dietní. Leckomu ji stačí posolit, smíchat s rýží a pustit se do ní.

  • Pak jsou tu ale jedlíci, kteří když slyší „dýně“, krčí nosem a čekají něco ne-chutného.

Pro ty jsou tu variace na špagetovou strunu… Dýňové špagety vložené do šťávy, která Vám zbyla v pekáči, ochucené dle libosti a ještě trochu pečené. Dodávám, že když Vám nějaké zbydou do druhého dne, chuť koření se zintenzivní.

Tak do toho, než dýňová sezóna skončí. (Také si lze dýněmi vybavit sklépek :-))

 

Špagetová dýně: „štof“, který vybízí k ochucovacím hrátkám

Ultračesneková špagetová dýně

špagety“ z 1 pečené dýně

olivový olej cca 6 lžic

2 paličky česneku, 1 pečená, jedna syrová

2 malé červené cibule

Troubu zahřejeme na 180 stupňů nebo na pečení shora.

Pečený česnek necháme trochu vychladnout, oloupeme a prolisujeme do olivového oleje, pak prolisujeme i syrový česnek dle chuti a posolíme.

Dýňové špagety tímto prolijeme a dvěma lžicemi zlehka promícháme. Pak to nasypeme do pekáče, kde se dýně pekla. Na vrch lze posadit pečenou zeleninu nebo plátky slaniny, které velice dobře působí na Jedlíky, kteří proti dýni něco mají.

Dáme do trouby a pečeme cca 10 až 15minut.

Pak už jíme jen tak, s rajčaty, s rýží, po vychlazení funguje jako pomazánka.


TIP: Pokud máte citlivější žaludek a česnek špatně snášíte, ale chutná Vám a česnekové dýni neodoláte, vězte, že pečený česnek je víc žaludek-friendly. Mně se osvědčilo si po takovém jídle dát vodu s aloe vera gelem…

 

Rozmarýnová, šafránová, šalvějová – dýně špagetová…

Chuť rozmarýnu… a co víc? Jen opět olivový olej, sůl a postup jako u česnekové dýně.

A co další variace? Šafrán… Kmín… šalvěj… sušená rajčata… chilli papričky, s olejem nebo i bez, případně s máslem bez laktózy… u ochucování dýně platí, že jedna dominantní chuť zcela stačí…

Jde o podzimní recept bez lepku, mléka i vajec, zato se spoustou vlákniny a minerálů … Dobrou chuť!

 

—————

Zpět