Ve spolupráci s gastronomickým studiem Divoká vařečka jsme pro Vás v Brně připravili kurz vaření bez lepku, mléka, vajec, soji, určený nejen pro celiaky a lidi s potravinovou alergií či intolerancí, ale pro každého kuchaře, který rád čelí novým výzvám. A tou vaření bez několika základních potravin opravdu je:-).
V kurzu, který můžete navštívit v termínu: 10. 11. 2012 v 11:00 - 16:00 hodin. Vařit budeme v gastronomickém studiu Divoká vařečka. Najdete jej kousek od centra Brna, jen pár kroků od tramvajové zastávky Grohova (tramvaj č. 11,3,12,13) na ulici Pekárenská 6 , Brno, v krásných prostorách cihlového sklepení.
Další informace o tomto kurzu, pořádaném ve spolupráci s gastronomickým studiem Divoká vařečka Michala Bartáka, najdete na https://www.divoka-varecka.cz/kurzy/bezlepkova-dieta-od-snidane-po-veceri-bez-lepku-mleka-vajec-soji
V kurzu se naučíte připravit sváteční menu od snídaně po večeři: uvařit výbornou jáhlovou kaši, polévku s knedlíčky, obalit řízek a upéct perníkové muffiny. Dozvíte se, čím lze v kuchyni nahrazovat lepek, mléko, vejce i soju, a jak si připravit skvělou hostinu. Kurz je určen pro max. 10 osob a vede jej Mgr. Zuzana Kobíková, autorka knížky Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec a Vařím s láskou: PEČIVO, MOUČNÍKY, CUKROVÍ – bez lepku, mléka, vajec

Telecí vídeňský řízek obalovaný bez lepku, mléka, vajec, s bramborovou kaší. Foto © 2011: Vít Selinger
Co se bude v kurzu vařit a připravovat (vždy jde o pokrmy bez obsahu lepku, mléka, vajec)
Jáhlová kaše medem slazená, mandlemi zdobená
Silný vývar z krůtího stehna s polentovými knedlíčky a pažitkou
Vídeňský řízek z telecího masa ve zlatavém obalu z kukuřičné strouhanky
Bramborová kaše (připravená ovšem bez mléka)
Polentové noky s restovanou jarní cibulkou a Schinkenspeckem
Perníkové muffiny se šťavnatými kousky jablek (s vysokým podílem pohankové mouky)

Silný vývar z krůtího stehna s polentovými knedlíčky a pažitkou. Foto © 2011: Vít Selinger
Co se na tomto kurzu vaření dozvíte...
-
Že jídelníček bez lepku, mléka a vajec může být pestrý a že neznamená chuťové strádání.
-
Jaké zásady dodržovat při vaření pro člověka s nesnášenlivostí lepku, mléka, vajec a dalších potravin.
...a naučíte:
-
Nahrazovat mléko, vejce a lepek (obsažený v pšeničné mouce a všech potravinách z pšenice, žita, ovsa, ječmene), lze i v klasických pokrmech jako obalovaný řízek, polévkové knedlíčky či moučník z perníkového těsta.
-
Připravovat tradiční, bezlepkový, severoitalský pokrm: polentu, se kterou dokážete v kuchyni vykouzlit hned několik jídel.
-
Připravit jáhly, ovšem tak, aby vám opravdu chutnaly. Dozvíte se, jak tuto Popelku české kuchyně využít jako základ sladkých i slaných jídel. Protože co je zdravé, může chutnat skvěle:-).
-
Kdy sáhnout po pohankové mouce či krupici, jak ji používat při přípravě bezlepkových moučníků, ale i pro zahušťování omáček či polévek.

Perníkový muffin zdobený medem. Foto © 2010: Kristýna Navrátilová.
Novinky:
-
během kurzu bude probíhat ochutnávka vybraných světových i tuzemských vín
-
účastníci kurzu obdrží jako památku zástěru s logem studia Divoká vařečka
-
pro každého účastníka je nachystán certifikát o absolvování kurzu
Cena (včetně konzumace)..................2700 Kč
Kdy?
10. 11. 2012 v 11:00 - 16:00 hodin.
Kde?

Gastronomické studio Divoká vařečka je místo jako stvořené pro všechny milovníky dobrého jídla a pití. Najdete jej kousek od centra Brna, jen pár kroků od tramvajové zastávky Grohova (tramvaj č. 11,3,12,13) na ulici Pekárenská 6 , Brno, v krásných prostorách cihlového sklepení.
Rezervovat tento kurz vaření bez lepku, mléka, vajec.