23.10.2012 07:21

Kniha Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec, vychází ve čtvrtém, doplněném vydání

 

V říjnu vychází počtvrté kuchařská kniha Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec, kterou napsala Zuzana Kobíková pro všechny, co kvůli zdravotním problémům   (celiakie, alergie, intolerance) vaří speciálně, bez lepku, kravského mléka, slepičích vajec a často i dalších „bez“.
 
„O knihu mají zájem nejčastěji rodiče, které potřebují vařit bez lepku, mléka, vajec pro své děti a často i pro sebe, z důvodu celiakie, potravinové alergie či intolerace i o lidi s autismem. Nebo jsou to čtenáři, kteří vnímají, že když omezí v jídelníčku zejména lepek a mléko, cítí se lépe,“ říká autorka knihy, Zuzana Kobíková. 
 
Více než 80 sezónních receptů od snídaně po večeři
V úvodu sto třiceti stránková kniha shrnuje informace o lepku, mléku a vejcích jakožto příčinách zdravotních problémů. Složení kapitol s recepty kopíruje denní jídelníček od snídaně přes polévky, hlavní chody a saláty, až po pečivo a moučníky. V tomto vydání přibyly recepty na domácí rýžové mléko, domácí těstoviny nebo univerzální bramborové těsto na knedlíky, placky či špalíčky. Receptů je v knize přes osmdesát, jsou laděné ve škále čtyř sezónních chutí jednotlivých ročních období a vždy označené stupněm obtížnosti přípravy 1, 2, 3, včetně nutriční i kalorické hodnoty jedné porce. 
 
Mezi recepty nechybí „klasika“ jako obalovaný řízek, svíčková pečeně, bramborová kaše, polévkové knedlíčky či kynutý makový koláč připravené bez lepku, mléka, vajec. Další recepty i výkladové pasáže představují méně známé bezlepkové potraviny: Kukuřičná polenta, ve vývaru vařená, s pečenými žampiony podávaná, jahelník s malinami, pohanka s červenou cibulí a kmínem, kořeněná cizrnová polévka... V knize nechybí ani podrobné výkladové pasáže o tom, jak a čím nahrazovat mléko, vejce i lepek.
 
Před Vánoci určitě oceníte knihu o pečení bez lepku, mléka, vajec
Pro ty, kdo už vaření bez lepku, mléka, vajec zvládli, máme nyní i knížku novou, nazvanou Vařím s láskou: pečivo, moučníky, cukroví, bez lepku, mléka, vajec, kde najdete přes 100 receptů na kynutá, křehká, medová a další těsta, ale i polevy, náplně a krémy. Nechybí ani 33 receptů na klasické i netradiční vánoční cukroví.

—————

Zpět