04.06.2012 07:51

Jak připravit dort bez lepku, mléka, vajec? Dialog mezi autorkou knížky a čtenářkou

V dnešním článku si ukážeme, jak se dá i bez cukrářského vybavení připravit dort z křehkého těsta podle knížky Vařím s láskou: pečivo, moučníky, cukroví – bez lepku, mléka, vajec. Fotografii malinového dortu mi poslala Štěpánka, která vaří pro svého syna dietu bez pšenice, laktózy a vaječného bílku. Popisuje, jak postupovala, a já její zkušenosti doplňuji o praktické rady, které Vám práci s dortem ulehčí. V začátku článku se dočtete o tom, jakých pokroků Štěpánčin syn dosáhl, a jak se zlepšil jeho stav při diagnóze autismu a vývojové dysfázie.

 Pudinkový dort s malinami. Foto: čtenářka Štěpánka

 

Štěpánka: „Syn má dietu s vyloučením pšenice, laktózy a vaječného bílku. Dva roky zpátky jsem mu ještě vařila bezlepkovou dietu, ale zjistili jsme, že kromě pšenice toleruje všechny obiloviny a soju. Můj syn má diagnozu vysokofunkčního autismu a vývojové dysfázie. Díky dietě se ale se rozmluvil, nemá nápadné autistické projevy a chodí do běžné základní školy. Syn drží dietu desátý rok a už po dvou týdnech bylo vidět zlepšení jeho stavu. Bylo to jako kdyby před tím jel se zataženou ruční brzdou. Začal se aktivně zajímat, aktivně snažit o komunikaci. Postupně jsem snad zapomněla vařit, dosavadní kuchařky obsahovaly jen málo receptů kde by byl vynechány všechny tři alergeny. Vzala jsem svoji běžnou kuchařku a vybrala ty recepty kde se dá vynechat vejce a mléko a mouka nahradit rýžovou, kterou si sama melu. Jenže jsem za ty roky sklouzla do stereotypu, taky díky synovi, který nechce jíst spoustu věcí jako luštěniny. Vaše kuchařka mi zase vrátila chuť do pečení a hlavně zkoušení něčeho nového.“

Co se dortu týče, chuťově je super. Nevyšlo mi to napoprvé podle představ, zatím, dortík nezměkl, zůstal křehký a na okraji trošku tvrdší. V prodejně neměli Schaer Mehl, použila jsem místo ní Jizerku.“

 

Vařím s láskou: „Dort bez lepku, mléka, vajec proložený pudinkem potřebuje uležet 24 hodin. Okraje také potřete pudinkem, aby změkly. Tento korpus je oproti klasickému piškotu vždycky křehký. Nicméně s moukou Schaer dosahuji lepších výsledků.“

 

Štěpánka: „Nemám vál a váleček, placky jsem dělala tak, že jsem těsto vmáčkla do pomoučené pokličky a pak klepla na pečící papír.

 

Vařím s láskou: „Je vidět, že i bez cukrářského vybavení můžete dort připravit. Já vždy doporučuji vytvarovat z těsta placku už rukama, a pak zlehka válet na pracovní desce. Vzpomínám si, že na VŠ kolejích jsme místo válečku používali lahev od zavařeniny...“

 

Štěpánka: „Pláty tedy byly nerovnoměrně silné. Upečené pláty jsem rovnala do ohrádky z kartonu, aby mi pudink neutíkal. Takže se mi stalo, že prostřední placka byla trochu vyboulená a tou boulí dolů, tedy tam nebylo dost pudinku. Dortík mi trochu ujel do strany:-).“

 

Vařím s láskou: „Pláty by měly být vysoké cca 0,8 mm.“ Aby se nevyboulily, je třeba je na několika místech před pečením propíchnout párátkem, aby tudy unikala pára. Co se týče způsobu, jak v korpusech „udržet“ pudink nebo želé, ideální je cukrářský ráfek. Stojí kolem 300 Kč a práce s ním je velmi pohodlná. Nicméně použít lze i pruh tvrdé čtvrtky, zajištěný kolíčky na prádlo. I tak je nejlepší pudink nechat po uvaření pár minut chladnout – za stálého míchání – a pak nalít nejprve do středu a pomalu roztírat do stran.“

 

Štěpánka: „Napadlo mě udělat si piškoty a použít je stejně jako jsem používala kdysi pšeničné (dortík z piškotů, pudinku a ovoce) nebo rovnou ty pláty rozlámat a smíchat s pudinkem.“

 

Vařím s láskou: „To je samozřejmě ještě jednodušší možnost! Recept na piškoty v knize Vařím s láskou: pečivo, moučníky, cukroví – bez lepku, mléka, vajec najdete na straně 61. Také je tu možnost místo korpusů připravit jednoduché palačinky (v knize s. 107) a ty pudinkem spojit. Výhodou je, že jsou tenké, měkké a nikoli křehké.“

 

Štěpánka: „Podařilo se mi jednou uvařit tak hustou rýžovou kaši v mlékovaru s plochým dnem, že z toho byla hutná placka cca 3 cm vysoká, a dala by se použít jako korpus, pokud by se navrch dalo želé a nebo pudink s ovocem.“

 

Vařím s láskou: „To je další vynikající nápad, jak lze jednoduchý dort připravit! Stačí připravit si rýžové mléko z 3 násobného množství rýže podle receptu na straně 14.“

 

Štěpánka: „Zatím do kuchařky jen nahlížím, je pro mě plná neznámých věcí:-) Doma peču žitný kváskový chleba, nenapadlo mě, že se dá kvásek udělat i bezlepkový. To samé psyllium. Mám je pro sebe, ale ještě mě nenapadlo ho použít jako náhražku vejce a dát ho do těsta... Také je pro mě objev, že v Intersparu jsou bezlaktozové potraviny. Dlouho jsem na pečení používala rýžovou mouku míchanou s kukuřičnou nebo sojovou se strouhaným vařeným bramborem. Poslední dobou peču z žitné mouky, spousta věcí z ní ale stejně nejde udělat. Proto jsem moc ráda, že mám Vaši kuchařku.“

 

Vařím s láskou: „A jaké jsou Vaše zkušenosti s přípravou dortů bez lepku, mléka, vajec? Pochlubíte se i Vy svými zkušenostmi a obrázky, které by i ostatním ukázaly, že dort bez lepku, mléka, vajec připravit lze?

 

 

 

—————

Zpět