13.02.2017 11:45

Valentýnský dárek - recept z tropického ráje

Bramborové kari ze Srí Lanky

 

Ingredience

500 g brambor, vařených, nakrájených na 1 cm plátky

1 menší cibule nakrájená najemno

1 snítka kari listů

1/2 lžičky semena pískavice řeckého sena

1/2 lžičky kmínu

1 kus skořice, asi 4 cm

5 cm listu pandánu

1/2 lžičky kurkumy

1 lžička hořčičného semene

1–1 1/2 šálku kokosového mléka

1 lžíce rostlinného či kokosového oleje

1–2 zelené chilli papričky, pokud chcete kari pálivé

Sůl

 

Rýže a kari

Rýže a kari, rice and curry, je základem Srí Lanského jídelníčku. Mohlo by se to zdát monotónní, pokud byste neměli k dispozici asi 30 typů rýže různých barev, velikostí zrna a různé chuti a stejně máte k dispozici desítky druhů kari a místo rýže rýžové nudle nebo placky z jemného, kvašeného rýžovo čočkového těsta… Čili, nikde žádná pšenice, žádný lepek, pracuje se zde hodně také S moukami z několika druhů čočky, cizrny, hrachu i fazolí, což srí lanskou kuchyni pro vaření bez lepku, mléka a vajec nominuje na silný inspirační zdroj. Slovo „kari“ znamená prostě „směs“: masa, zeleniny, luštěnin, koření, vše pečené a na závěr zalité kokosovým mlékem. Když si rýži a kari kupujete na Srí Lance, dostanete kupu rýže a alespoň pět druhů kari, takže jídlo je chuťově pestré. K tomu se podává například salát z čerstvých lístků gotukoly, která patří mezi největší zázraky mezi bylinami. Zní to celé zdravě, voňavě a chutně? Tak pojďme vařit! Nejdřív ale několik vstupních informací:

 

Srí Lanské koření

U koření je třeba se zastavit, protože bez něj to nebude to, co chceme. Sehnat u nás kari lístky a pandán lze v obchodech s vietnamským jídlem a specializovaných internetových obchodech. Další koření není tak problematické sehnat, i když u nás patří k těm méně užívaným. Každopádně kvůli pozitivním zdravotním účinkům doporučuji vaší pozornosti zejména pískavici řecké seno.

 

Pískavice řecké seno

Toto koření s legračním názvem je rovněž základem Srí Lanských směsí do kari. Krom toho, že kari lehce zahušťuje, působí příznivě na žaludeční a střevní činnost a má řadu dalších pozitivních účinků na zdraví.

Povzbuzuje trávení, používá se proti kašli, při nadýmání, průjmu. Mírně snižuje hladinu krevního cukru a celkově posiluje organismus. Zevně ve formě kašovitého obkladu vytahuje hnis z ran a vředů, změkčuje zatvrdliny a poúrazová zatvrdnutí svalů a šlach, proti měkkým otokům.

 

Co se týče skořice:

Skořicovník cejlonský má jinou vůni i chuť než skořicovník čínský. Zkrátka další objev ze světa vůní a chutí, který doporučuju všem vyzkoušet.

 

Kokosové mléko: které vybrat?

Kokosové mléko by ve spížce bez lepku, mléka, vajec nemělo chybět. Lze jej sehnat ve zdravých výživách a obchodech s vietnamskými potravinami. Mléka se liší tučností. Pro tento recept je vhodné použít mléko, do kterého není přidám žádný škrob, jinak je kari moc husté. Tučnost není třeba moc řešit, pokud je kari moc husté, lze jej ředit horkou vodou. Každopádně je vhodné nechat mléko nějakou dobu v pokojové teplotě nebo je ohřát a protřepat, aby se propojila kokosová voda a tuk. Pak se s mlékem lépe pracuje.

 

Bramborové kari: snadná příprava, skvělá chuť

Brambory a rýži? Ano!!! I když jsem ochutnala desítky kari, bramborové pro mě zůstalo nejoblíbenějším. Oproti masitým kari zde není chilli, takže kari je velmi jemné, ovoněné kari lístečky, pandánem a skořicí a dalším kořením, se kterým se v české kuchyni příliš nepracuje. Je ale zajímavé nejen chutí, ale i pro svoje pozitivní účinky na lidské zdraví.

 

Teflonovou pánev s tlustým dnem postavíme na střední plamen. Přidáme olej. Když je horký, přidáme hořčičná semínka, kmín, pískavici řecké seno. Pečeme, až začnou hořčičná semínka praskat. Přidáme všechny ostatní složky kromě brambor a kokosového mléka. Pečeme několik minut, až je cibule měkká.

 

Přidejte vařené brambory nakrájené na 1 cm tlusté plátky. Lehce osolte. Přidejte kokosové mléko. Pokud je kari příliš husté, přidejte trochu horké vody. Přiveďte k varu, nechte krátce povařit a vypněte plamen.

 

Podáváme horké, s rýží či rýžovými nudlemi. Kari je určené pro okamžitou spotřebu, tak chutná nejlépe. Postupně totiž kokosové mléko mění svou chuť lehce do sladka a to není ono.

No a k tomu trochu lásky, a je to!

Krásný nejenom svátek, ale i všechny ostatní dny, a dobrou chuť ke kari!

—————

Zpět